Nieuws / Artikelen met het woord

geldcreatie

111 artikelen gevonden. Artikel 1 tot 5
Bron: Biflatie.nl
Geplaatst: maandag 29 januari 2018

Dit is hoe de wereld denkt dat geld wordt gecreëerd

Bij veel mensen, helemaal bij diegenen die zich verder niet zo verdiepen in de economie, heerst nog altijd het idee dat commerciële banken spaargeld van spaarders gebruiken om dit uit te lenen aan andere klanten en geld verdienen door de rentemarge.

Deze algemene aanname klopt van geen kant. In feite creëren banken het geld dat ze uitlenen nog altijd uit het niets. Iets wat mogelijk is door ons systeem van factioneel bankieren. 97% van al het geld in de economie wordt gecreëerd door banken en slechts 3% door overheden. Via SustainableFinanceLab hieronder een infographic over hoe de wereld denkt dat geld wordt gecreëerd. Luister ook naar Willem Middelkoop over GELDCREATIE.

Bron: Goudstandaard
Geplaatst: vrijdag 23 juni 2017

Column: GELDCREATIE

Afgelopen zondag was ik aanwezig bij het symposium van Burgerinitiatief Ons Geld. Het was een stralende zondagochtend en het beloofde ook nog eens een zeer warme dag te worden. Ik verwachtte daarom ook niet meer dan enkele tientallen mensen tegen te komen, want wie gaat er nou op zo'n prachtige zondagochtend in een theater zitten luisteren naar iets ingewikkelds als het hervormen van ons geldsysteem?

Bron: Goudstandaard
Geplaatst: dinsdag 16 mei 2017

Bundesbank: Banken creeren geld uit het niets

In navolging op de Bank of England komt nu ook de Bundesbank met een verhelderend stuk over GELDCREATIE. In haar maandrapportage van april schrijven economen van de Duitse centrale bank dat commerciële banken inderdaad geld 'uit het niets' creëren. Zodra je een lening afsluit bij een bank wordt dat bedrag gewoon op je bankrekening toegevoegd als nieuw geld, waardoor de totale geldhoeveelheid toeneemt.

Bron: Biflatie.nl
Geplaatst: maandag 27 februari 2017

Willem Middelkoop en Martijn Jeroen van der Linden over GELDCREATIE

Slechts 3% van de totale geldomloop wordt door de De Nederlandse Bank in omloop gebracht. Het feit dat er door de DNB en banken geen openheid wordt gegeven over het systeem van GELDCREATIE lijkt te betekenen dat er andere grote belangen zijn om het schimmig te houden. Via Cafeweltschmerz

Bron: Marketupdate
Geplaatst: donderdag 3 november 2016

Video: Reinvent Money 2016

Op 14 oktober werd de Reinvent Money conferentie gehouden aan de TU Delft, mede georganiseerd door Paul Buitink. Het centrale thema van deze conferentie was GELDCREATIE en de evolutie van het geldsysteem, thema’s die besproken werden door gastsprekers als Arnoud Boot, Lex Hoogduin, Michael Kumhof en Stephanie Kelton. De conferentie werd ook op video vastgelegd en is nu ook online te bekijken. Speciaal voor iedereen die het gemist heeft of het nog eens terug wil luisteren.Live koersen Grondstoffen
 
 
GOUD
Troy
Ounce
$
ZILVER
Troy
Ounce
$
PLATINA
Troy
Ounce
$
PALLADIUM
Troy
Ounce
$
RHODIUM
Troy
Ounce
$
OLIE CRUDE
Barrel /
158,99 L
$
 
OLIE BRENT
Barrel /
158,99 L
$
 
AARDGAS
mmBtu
=293kWh
$