Geplaatst: donderdag 7 februari 2013

Een verdere blik op de nieuwe 2 Euromunt: de Dubbelkop

Maandag 28 januari 2013 maakte onze Majesteit bekend de troon af te staan aan een nieuwe generatie, Prins Willem Alexander en zijn vrouw Prinses Maxima. 30 April zal ze afstand doen van de troon. Ter ere van deze gebeurtenis komt er een nieuwe 2 Euro munt in omloop voorzien van zowel het portret van Beatrix als van Willem Alexander. Vandaar de naam Dubbelkop.

Het is niet de eerste keer dat de dubbelkop verschijnt. In 1980, toen Koningin Beatrix de troon overnam van Koningin Juliana werd deze al eerder uitgegeven met beide portretten. Opmerkelijk is dat op beide munten Beatrix op de voorgrond staat. Ook staat op de munt niet de datum van de inhuldiging vermeld, 30 april 2013, maar de datum van bekendmaking van aftreden, 28 januari. Dit alles omdat de munt is geslagen ter ere van de aankondiging, niet ter ere van de opvolging. En ten tijde van de aankondiging is Beatrix nog steeds onze koningin.

De oplage van deze 2 Euro Dubbelkop zal 2 miljoen stuks bedragen

http://data.rtl.nl/_internal/gridimage_v3!0/4vc3ya93nnfaedwuf4n8tqnx5nvjqkp/munt-beatrix-alexander-anp.jpg

In 2014 zullen de nieuwe munten met het portret van Willem Alexander worden ingevoerd. Traditiegetrouw zal zijn profiel naar rechts kijken. Zijn voorganger, Koningin Beatrix keek naar links. De bedoeling hiervan is dat men zijn of haar voorganger in de ogen kan kijken – als je de munten naast elkaar legt. Het was niet fatsoenlijk om elkaar met de nek aan te kijken, wat je dus hebt als alle portretten dezelfde kant opkijken. Deze traditie gaat al bijna 200 jaar mee sinds de nieuwe muntwet in 1816 werd aangenomen

Nederland 200 jaar een Koninkrijk

Bij haar toespraak over haar aftreden gaf de koningin aan dat het samenvallen van haar 75 verjaardag en de viering van ons 200 jarige koninkrijk de reden was voor haar beslissing om de troon over te dragen.

Tegen het einde van dit jaar zal Nederland het 200 jarige bestaan gaan vieren. Van 1813 t/m 1815 is Nederland ontstaan als een Koninkrijk, met een democratisch stelsel en vernieuwde politiek en wetgeving. Ook is de economie sindsdien, met de invoering van de nieuwe muntwet en het decimale stelsel. Typerend dat juist nu het zo slecht gaat met de economie, die het over het algemeen zo goed heeft gedaan voor ons klein landje.

Bronnen:
nos.nl
rtl.nl
isgeschiedenis.nl

Deel dit artikel op NUjij.nl
comments powered by Disqus
Overzicht columns van:
Jesse Jeremy
Redacteuren:
17 artikelen
109 artikelen
9 artikelen
7 artikelen
56 artikelen
76 artikelen
19 artikelen
17 artikelen
2 artikelen
67 artikelen
8 artikelen
14 artikelen
5 artikelen
15 artikelen
3 artikelen
40 artikelen
4 artikelen
12 artikelen
20 artikelen
2 artikelen
6 artikelen
20 artikelen
22 artikelen
6 artikelen