Nieuws / Artikelen met het woord

57282 artikelen gevonden. Artikel 5076 tot 5080
Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 18 augustus 2016

Werkloosheid daalt naar 6 procent

De werkloosheid in Nederland is in juli gedaald naar 6 procent van de beroepsbevolking.

In juli telde Nederland 541 duizend werklozen, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

In april van dit jaar waren er nog 572 duizend werklozen (6,4 procent). Sinds april zijn er 40 duizend mensen met betaald werk bijgekomen. Het percentage werkloze 45-plussers daalt het sterkst. 

Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 18 augustus 2016

Japanse export vertoont grootste krimp sinds 2009

De Japanse export heeft in juli de grootste krimp sinds 2009 laten zien. Het was daarbij de tiende maand op rij dat de uitvoer daalde, zo blijktdonderdag uit overheidsdata.

De export kelderde in juli met 14 procent, na een min van ruim 7 procent in juni. De afname was sterker dan economen hadden voorzien. De verschepingen hadden last van de sterke yen, waardoor de uitvoer van onder meer auto's, schepen en staal verminderde.

Daarbij viel de export naar China, de grootste handelspartner van Japan, met bijna 13 procent terug ten opzichte van een jaar eerder. De uitvoer naar de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld, zakte met bijna 12 procent.

Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 18 augustus 2016

pensioenen: 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen

Zo'n 80 procent van de ouderen heeft geldzorgen. Ruim een derde maakt zich regelmatig zorgen, blijkt uit een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder ruim 1700 respondenten.

De voornaamste reden is volgens de ANBO dat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden al jaren "flink onder druk'' staat. "Volgens de ramingen gaan zij er ook volgend jaar weer op achteruit, vergeleken met werkenden. Dat is onaanvaardbaar, want de kosten voor zorg en levensonderhoud stijgen elk jaar flink'', zegt Liane den Haan, directeur van de bond.

Een van de oplossingen is volgens de ouderen het verplicht eigen risico van de zorgverzekeringen te verlagen van 385 naar 285 euro. Daarnaast zouden de regels van pensioenfondsen soepeler moeten worden, zodat de pensioenen makkelijker aangepast kunnen worden aan prijsstijgingen.

Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 18 augustus 2016

Het volgende land op de rand van faillissement

Mongolië staat op de rand van faillissement. Na jaren van stormachtige groei is het land zwaar getroffen door de teruggelopen vraag naar grondstoffen vanuit China.

Dat meldt de Volkskrant.

De economie van het land is zwaar getroffen door de dalende vraag naar kolen, ijzererts en koper vanuit China. De inkomsten zijn ver teruggelopen waardoor de schuld die het land heeft onhoudbaar is. 

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 18 augustus 2016

Vergeet Oekraïne, de toekomst van Europa wordt in het Balticum beslecht

Eerder deze week berichtten we hier bij beurs.com hoe Polen een nieuwe knuppel in het Europese hoenderhok heeft gegooid.

Polen heeft zich bij monde van haar kartelwaakhond formeel uitgesproken tegen Nord Stream 2, de nieuwe gaspijpleiding die Russisch gas via het Balticum rechtstreeks naar Duitsland moet brengen. Op die manier worden de transitlanden in Oost-Europa, die zware transitrechten heffen op het Russische gas, ontzien.

Voor West-Europa betekent Nord Stream 2 dan weer gegarandeerd goedkoper gas, maar evenzeer méér afhankelijkheid van Rusland. Dat laatste ligt bijzonder gevoelig in Brussel.

Het lijkt er dus op dat de EU het zwaartepunt van haar geopolitieke macht wil concentreren in het Balticum. Daarvoor heeft het bijzonder goede connecties nodig in Noord-Europa en de Baltische staten.