Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 6916 tot 6920
Bron: Marketupdate
Geplaatst: dinsdag 24 mei 2016

Iran wil productie olie niet beperken

Iran is niet van plan de productie en export van olie te beperken, zo maakte de Iraanse minister van olie Rokneddin Javadi afgelopen zondag bekend. Sterker nog, het land wil de productie juist verder opschroeven tot het niveau van voor de Westerse sancties. Het is een belangrijke uitspraak, omdat het land de sleutel in handen heeft voor het nieuwe OPEC topoverleg van 2 juni.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 24 mei 2016

Pensioenfondsen weigeren richting goud te kijken

Wel schuldig, maar niet verantwoordelijk voor de schade. Zo vat hoogleraar Pensioenrecht Erik Lutjens de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in de zogeheten ‘goudzaak’ samen.

Het College bepaalde dat toezichthouder De Nederlandsche Bank geen 4,8 miljoen euro schadevergoeding hoeft te betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken (PVG) voor misgelopen rendement door verplichte verkoop van haar beleggingen in goud. De rechtbank Rotterdam oordeelde eerder nog dat DNB het pensioenfonds 4,8 miljoen euro schadevergoeding moest betalen vanwege een foutieve aanwijzing.

Volgens het CBb heeft het fonds niet aannemelijk kunnen maken dat het daadwerkelijk schade heeft geleden als gevolg van het handelen van DNB. In hoger beroep werd het besluit tot schadevergoeding teruggedraaid. Lutjens, die het PVG in deze zaak vertegenwoordigde:

“Het CBb volgt de redenatie dat de goudprijs op de voorgenomen verkoopmomenten lager lag dan ten tijde van de gedwongen verkoop. Langs die redenatie is er geen schade, terwijl de schade daadwerkelijk is ontstaan op het moment van de aanwijzing van DNB. Inmiddels is de waarde namelijk wel weer op het oude hoge niveau”

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 24 mei 2016

Kapitaal vlucht in hoog tempo uit Europa

Al maanden is er in heel Europa een discussie gaande over vluchtelingen die Europa in grote getale binnentrekken. Met deze discussie wil ik me niet gaan bemoeien.

Wel wil ik het in dit artikel hebben over investeerders die massaal hun investeringen in Europa af lijken te bouwen. Ze bewandelen de tegenovergestelde weg en vluchten dus massaal uit Europa.

Dit fenomeen wordt omschreven in een artikel van de Wall Street Journal. In dit artikel wordt opgemerkt dat ETF’s die Europese aandelen volgen al 15 weken op rij massaal verkocht worden.

Bron: Marketupdate
Geplaatst: dinsdag 24 mei 2016

Welk land is meest afhankelijk van export olie?

Hoe afhankelijk zijn olieproducerende landen van de export van olie? Het World Economic Forum verzamelde de cijfers en maakte daar de volgende grafiek van. We zien dat de olieproducerende landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika het meest afhankelijk zijn van de export van olie, in veel gevallen bijna honderd procent.

Bron: Marketupdate
Geplaatst: dinsdag 24 mei 2016

Europese staatsschulden explosief gestegen sinds 2007

Gisteren schreven we al over de explosieve toename van de staatsschuld van Spanje, maar dat is zeker niet het enige Europese land dat sinds het uitbreken van de crisis veel heeft moeten lenen. We verzamelden wat cijfers van Eurostat en maakten de volgende grafiek van de ontwikkeling van de staatsschulden sinds het begin van de crisis.