Nieuws / Artikelen met het woord

57287 artikelen gevonden. Artikel 7776 tot 7780
Bron: z24.nl
Geplaatst: vrijdag 11 maart 2016

Pensioenfederatie: Nederlandse gepensioneerden betalen rekening van rentebeleid ECB

De Pensioenfederatie vindt het “vervelend” dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn belangrijkste rentetarief verder heeft verlaagd.

Door het besluit is de kans dat pensioenfondsen volgend jaar moeten gaan korten nog groter geworden.

De grootste fondsen ABP en PFZW waarschuwden in januari al dat ze in 2017 mogelijk de pensioenen moeten verlagen. De aanhoudend lage rente speelt hen al een hele tijd parten. De Pensioenfederatie spreekt van een “dramatisch effect”. “Nederlandse gepensioneerden en mensen die pensioen opbouwen betalen in feite de rekening van het beleid van de ECB.”

Bron: Hollandgold
Geplaatst: vrijdag 11 maart 2016

Hogere goudkoers stuwt goudreserve Rusland naar 15%

De waarde van de Russische goudvoorraad bereikte in februari een record van meer dan $57 miljard, wat betekent dat de centrale bank voor het eerst meer dan 15% van haar totale reserves in goud heeft. Het goud van Rusland werd in februari $5,89 miljard meer waard, wat voor een belangrijk deel toegeschreven kan worden aan de stijging van de goudkoers.

Bron: Cassandraclub
Geplaatst: vrijdag 11 maart 2016

Energieverbruik per hoofd van de bevolking in Nederland 8% gedaald sinds 2011

Het energieverbruik per inwoner is in Nederland aan het afnemen. Volgens het CBS verbruikte de gezamenlijke Nederlandse bevolking over de 4 kwartalen van 2011 gemiddeld 811 Petajoule (PJ) aan energie. Nederland telde in 2011 ongeveer 16,66 miljoen inwoners. Het gemiddelde energieverbruik per inwoner in 2011 komt dan uit op 48,71 Gigajoule (GJ) per kwartaal.

In de laatste 4 kwartalen waarover het CBS het energieverbruik berekende, de laatste twee kwartalen van 2014 en de eerste twee van 2015, lag het gemiddelde Nederlandse verbruik op 754 PJ per kwartaal. Bij een bevolking van 16,90 miljoen inwoners komt het gemiddelde verbruik per inwoner uit op 44,61 GJ per kwartaal. Dat is 8,4% minder dan de gemiddelde Nederlander in 2011 verbruikte.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 11 maart 2016

Kans dat maatregelen ECB vroegtijdig stoppen bij escalatie problemen Eurozone?

Als de steunmaatregelen van Draghi zullen werken of niet zal de toekomst uitwijzen. Wat echter wel een zekerheid is, is dat deze president van de Europese Centrale Bank niet degene zal zijn die de rommel mag opruimen binnen enkele jaren zo niet decennia.

De rentetarieven die vandaag werden voorgesteld waardoor banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB zullen blijven duren tot minstens 2019. Deze maatregelen van de ECB zijn zodanig strak geïmplementeerd waardoor een toekomstige crisis alvast niet met behulp van een dalend rentetarief kan opgelost worden. De manier waarop dit wel zal kunnen gedaan worden is echter onbekend terrein. Het grote probleem hierbij is dat de volgende crisis reeds om de hoek kijkt waardoor er absoluut geen tijdsmarge is tot halfweg het volgende decennium.

De discussie indien een monetaire politiek invloed kan hebben of niet is vandaag door de ECB wel degelijk duidelijk gemaakt. Draghi slaagde er in om de financiële markten met overtuiging te bewijzen dat de ECB er echt wel alles zal aan doen om deflatie tegen te gaan en de economie te stimuleren. De woorden die Draghi enige tijd uitsprak dat de ECB “echt alles zal doen” bleken wel degelijk waarheid te bevatten. Door de renteverlagingen van vandaag slaagde Draghi er eveneens in om te reageren voor de financiële markten hem ertoe zouden dwingen. Op deze manier blijft de ECB de situatie nog enigszins meester.

Bron: HLN.be
Geplaatst: vrijdag 11 maart 2016

Wat betekent 0-rente voor uw spaarboekje?

Het is zover: de Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief onverwacht verlaagd van 0,05 procent naar 0 procent. Maar wat betekent dat juist voor uw spaarboekje?