Nieuws / Artikelen met het woord

58176 artikelen gevonden. Artikel 8521 tot 8525
Bron: Biflatie.nl
Geplaatst: zondag 20 maart 2016

De hopeloze strijd tegen deflatie

 Een tijdperk van deflatie heeft zijn intrede gedaan. Doordat centrale banken negatieve rente berekenen aan de banken en ook de rente op veel staatsleningen al negatief is, is er sprake van een stukje kapitaalvernietiging. Om maar niet te spreken over het effect van de lage rente op spaartegoeden en pensioenvermogen. Ook deze vermogens staan onder druk. De trend geeft aan dat zelfs negatieve rente op (hoge) spaartegoeden aanstaande is. Kapitaalvernietiging gaat hand in hand met deflatie.

[...]

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zondag 20 maart 2016

Volatiele dollar

Beleggers (op Wall Street) houden komende week de Amerikaanse dollar weer goed in het oog. Na de vergadering van de Federal Reserve, afgelopen woensdag, maakt deze nogal aanzienlijke bewegingen en de koers van de munt is uiteraard van groot belang voor de economie en de bedrijven. Hoe lager deze staat hoe aantrekkelijker export wordt en hoe hoger de bedrijfswinsten.

De dollar staat zeer duur tegenover bijvoorbeeld de euro, maar ook tegenover andere munten. Vooral in 2014 was er een flinke opmars. De greenback blijft duur wegens het uiteenlopende beleid van centrale banken.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zondag 20 maart 2016

Gouverneur People’s Bank of China waarschuwt opnieuw voor opgelopen schulden

De gouverneur van de People’s Bank of China, Zhou Xhiaochuan laat opnieuw een waarschuwing horen omtrent het gestegen schuldniveau in China. De hoeveelheid leningen ten opzichte van het bruto binnenlands product is naar een te hoog niveau gestegen. Daarnaast moeten de kapitaalmarkten in het land sterker worden om eventuele problemen om te vangen.

China kampt nog steeds met een probleem van illegale fondsenwerving en structurele financiële problemen. Dit alles werd bevestigd in een toespraak door Zhou Xhiaochuan op een forum te Peking dit weekend. Zhou merkte ook op dat het land meer regelgeving (en controle) nodig heeft om zich te beschermen tegen het gebruik van excessieve  muntspeculaties.

Bron: nu.nl
Geplaatst: zondag 20 maart 2016

President Duitse centrale bank waarschuwt voor ‘helikoptergeld’

Jens Weidmann, de president van de Duitse centrale bank, waarschuwt voor een discussie over het simpelweg uitdelen van geld om economische groei te stimuleren.

Dit doet hij in een interview met de Funke Mediengruppe, zo melden Duitse media.

Volgens president van de Bundesbank zou deze praktijk voor forse problemen zorgen bij de banken. “Landen en belastingbetalers in het eurogebied zouden uiteindelijk de rekening moeten betalen.”

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zondag 20 maart 2016

Saoedi-Arabië wil zich omvormen tot exporteur van zonne-energie volgens officiële bronnen

Terwijl de olieproductie van Saoedi-Arabië op bijna recordhoogtes noteert lijkt het land nu voor het eerst officieel melding te maken van een ommezwaai binnen enkele decennia.

De minister van olie, Ali al-Naimi, liet donderdag op een conferentie in Berlijn weten dat het land en tevens werelds grootste exporteur van olie zich zal beginnen focussen op hernieuwbare energiebronnen. Deze focus legt zich logischerwijze voornamelijk op zonne-energie om zich zodoende te kunnen voorbereiden op een post-olie tijdperk. Ondanks dat deze er nog niet snel zal komen aldus Ali al-Naimi is dit toch de eerste officiële mededeling in die richting. Volgens Saoedi-Arabië zal het olietijdperk nog minstens 50 jaar aanhouden.

Het land is perfect gelegen om op grote schaal zonne-energie om te zetten naar elektriciteit door de goede ligging, beschikbaar land en de nodige grondstoffen om deze te produceren. Niet enkel Saoedi-Arabië maar ook andere landen in het Midden-Oosten vertonen meer en meer interesse in  een omschakeling naar milieuvriendelijke alternatieven. Niet uit milieuoverwegingen zoals in het Westen maar uit economische aangezien deze landen zonder olie eenvoudigweg niet overleven op enkele uitzonderingen na.