Nieuws / Artikelen met het woord

57627 artikelen gevonden. Artikel 8956 tot 8960
Bron: BNR.nl
Geplaatst: dinsdag 26 januari 2016

Column Kees de Kort | De olie als excuus voor alles wat misgaat

Toen de olieprijs begon te dalen, dachten velen nog dat dit de economie zou aanjagen. Nu wordt de lage olieprijs gebruikt als excuus als het niet goed gaat, constateert BNR-macro-econoom Kees de Kort.

"Die lagere olieprijs - dat kan iedereen bedenken - is natuurlijk slecht voor de olieproducenten. Dat begrijpt iedereen. Maar het is natuurlijk goed voor de olieconsumenten. En wat zie je nou op de financiële markten gebeuren? Dat alles omlaag gaat. Of het nou goed is voor de consument of slecht."

De Kort geeft een voorbeeld: "Japan, een maximale profiteur van de olieprijsdalingen, gaat ook omlaag. Dat zijn natuurlijk onbegrijpelijke dingen." Hij denkt dat de lage olieprijs soms wel heel makkelijk als verklaring wordt gebruikt. "Ik heb het idee dat het een beetje een excuus is voor onzekerheid en twijfel."

Bron: nu.nl
Geplaatst: dinsdag 26 januari 2016

Zimbabwe ruilt hyperinflatie in voor deflatie

Zimbabwe heeft de hyperinflatie waar het Afrikaanse land om bekendstond ingeruild voor deflatie, een daling van het prijsniveau.

Volgens de meest betrouwbare schattingen is het prijsniveau gedaald vorig jaar met 2 tot 4 procent, zo meldt de Financial Times.

De deflatie wordt veroorzaakt door de valutawissel die Zimbabwe vorig jaar doorvoerde. Het land stopte met het gebruik van de Zimbabwaanse dollar en ruilde die om voor de Amerikaanse dollar. De wisselkoers bedroeg 35 miljard eigen valuta tegen één dollar.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 26 januari 2016

Renteverhogingen Federal Reserve wellicht minder frequent door beursmalaise

De eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank heeft lang op zich laten wachten, bijna 10 jaar lang werd de rente verlaagd naar een absoluut dieptepunt om het monetaire beleid te versoepelen. In december 2015 besloot Janet Yellen de aanpak wat te verstrakken, maar volgens Larry Summers zullen de volgende verhogingen minder evident zijn.

Op de agenda van de Federal Reserve staan dit jaar acht vergaderingen waarbij het FOMC, Federal Open Market Committee, bijeen zal komen om het monetaire beleid te bespreken.

Bron: Marketupdate
Geplaatst: dinsdag 26 januari 2016

Iran sluit miljardendeals in Europa, Rusland en China

Iran heeft de afgelopen dagen met verschillende handelspartners in Europa en Rusland belangrijke deals gesloten. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste uitkomsten van de afgelopen dagen. Met het aflopen van de sancties kunnen landen kun handelsrelatie met Iran herstellen, een interessante handelspartner vanwege de grote olievoorraden en de 80 miljoen inwoners tellende bevolking.

Bron: Marketupdate
Geplaatst: dinsdag 26 januari 2016

Italiaanse bank Monte Dei Paschi kraakt

De Italiaanse bank Monte Dei Paschi verkeert nog steeds in moeilijkheden, zo schrijft de Wall Street Journal. Spaarders halen hun geld weg, terwijl de koers van het aandeel op de Italiaanse beurs vorige week met meer dan 40% zakte tot een dieptepunt van €0,51. Sinds het begin van dit jaar hebben de aandelen van de oudste bank ter wereld al 58% van hun waarde verloren.