Nieuws / Artikelen met het woord

57283 artikelen gevonden. Artikel 8976 tot 8980
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 8 januari 2016

Olieprijs bereikt een veertienjarig dieptepunt

De spanningen tussen Iran en Saoedi Arabië zijn de afgelopen dagen flink opgelopen. Deze spanningen wisten eerst te zorgen voor een flinke stijging van de olieprijs, maar de afgelopen dagen is de neerwaartse trend weer in gang gezet. De olieprijs is zelfs zo erg gedaald dat we terecht zijn gekomen op een veertienjarig dieptepunt. Zo wist de olieprijs vandaag terecht te komen onder de 30 dollar per barrel. Sinds het jaar 2002 hebben we een dergelijke prijs van olie al niet meer meegemaakt.

Op de grafiek hierboven kunnen we zien hoe hard de olieprijs de afgelopen jaren is gedaald. Vooral sinds het jaar 2014 is de olieprijs in een vrije val terecht gekomen. En vooralsnog wordt die negatieve trend rustig verder voortgezet. Zolang de olieprijs laag blijft, zullen de energieaandelen ook onder druk blijven staan. Het is dus nog steeds oppassen in de oliesector.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 8 januari 2016

Bill Gross: Amerika is failliet (en ze weten het zelf niet)

De bekende obligatiestrateeg Bill Gross probeert in zijn laatste opiniestuk de Amerikanen wakker te schudden. Niet dat hij veel hoop heeft. Joe Sixpack heeft het te druk met afleiding zoeken in de hedendaagse brood en spelen. En in apps, niet te vergeten. Maar Amerika zit diep in de schulden, aldus Gross. De eindafrekeningen zullen zich vroeg of laat toch een keer aandienen. Gross:

En dat is vooral een demografisch probleem. De VS mag dan minder snel vergrijzen dan bijvoorbeeld Japan, Italië of Taiwan, maar er zijn volgens de strateeg genoeg pensionado’s die meer aandacht en gezondheidszorg nodig hebben dan baby’s. Gross somt een aantal feiten op:

We zijn failliet en we hebben het zelf niet eens door, zo concludeert Gross. En reken maar niet dat een nieuwe app deze schulden op magische wijze kan laten verdwijnen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 8 januari 2016

De Saoedische riyal is in gevaar

Of het echt een black swan zou zijn, zou je over kunnen twisten. Maar Bank of America gaf anderhalve maand geleden al aan dat depegvan de Saoedische riyal met de US dollar er in 2016 wel eens aan zou kunnen gaan. De bank noemde het zelfs ‘de nummer 1 black swan’.

Het nieuwe jaar is pas een aantal dagen onderweg, maar de contouren van een mogelijke ontkoppeling beginnen zich al steeds duidelijker af te tekenen. Khalid Alsweilem, het voormalige hoofd van SAMA, de centrale bank, waarschuwt in de Telegraph dat het land er in een onhoudbaar tempo de valutareserves doorheen jaagt. Als de olieprijs niet herstelt, zullen de Saoedi’s de koppeling met de dollar wellicht gedwongen op moeten geven. En dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Alsweilem:

Bron: z24.nl
Geplaatst: vrijdag 8 januari 2016

Staatsoliebedrijf Saudi-Arabië controleert 10 procent van wereldwijde oliereserves – en gaat wellicht naar de beurs

Saudi-Arabië overweegt zijn oliereus Saudi Aramco naar de beurs te brengen. Het besluit over ’s werelds grootste producent van ruwe olie wordt over enkele maanden genomen.

Dat zei plaatsvervangend kroonprins Mohammed bin Salman donderdag in een interview met het blad The Economist.

Saudi Aramco, waarmee Shell een gezamenlijk bedrijf heeft in de VS, produceert meer dan 10 procent van het mondiale totaal. Volgens The Economist is de olieproducent ‘waarschijnlijk het meest waardevolle bedrijf ter wereld’.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 7 januari 2016

China blijft zich wreken op Europese beurzen

Zorgen over de staat van de Chinese economie en de tweede aandelencrash in dat land in vier dagen speelden de Europese aandelenbeurzen donderdag parten. Het besluit van de Chinese beurstoezichthouder om af te zien van handelsonderbrekingen bij scherpe koersdalingen gaf tegen het eind van de handelsdag wat lucht, maar al snel liepen de verliezen weer op.