Nieuws / Artikelen met het woord

57281 artikelen gevonden. Artikel 9076 tot 9080
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 4 januari 2016

Waarom de volatiliteit op de valutamarkten onverminderd zal voortduren in 2016

Valuta’s van groeilanden gingen in 2015 hard onderuit. Maar de daling is nog niet ten einde, volgens analisten van NN Investment Partners en de Bank of Singapore. Zij noemen de groeivertraging in China en de stijgende Amerikaanse rente als belangrijkste oorzaken voor een verdere neergang.

Het verslechterende sentiment in de valutamarkt kan ook een negatieve effect hebben op aandelen en obligaties in groeilanden. Ook deze markten lieten in 2015 al een forse verzwakking zien. Aandelen gingen massaal in de verkoop, en obligatiehouders vroegen een fors hogere vergoeding voor schuldpapier van groeilanden.

“Het zal in het komende jaar erg beweeglijk en onrustig blijven,” zo stelt Nathan Griffiths, portefeuillebeheerder bij NN Investment Partners in Den Haag, tegenover Bloomberg.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 4 januari 2016

Is Italiaanse mini-bankcrisis start van iets groter?

In 2015 toonde de lichte verbetering van verschillende macro-indicatoren dat het met Italië de goede weg opging. Na een decennium van geen groei is een herstel voor de zieke man van Europa hoog tijd.

Maar in december 2015 kwam er toch een kink in de kabel. Er brak een mini-bankcrisis uit en vier regionale banken dienden door de Italiaanse overheid te worden gered: Banca Etruria, CariFerrara, Banca Marche en CariChieti. Akkoord het zijn geen namen die een belletje doen rinkelen, maar toch is zo’n 3,6 miljard euro in rook opgegaan.

Ongeveer een derde van de verliezen kwam op naam van vooral kleine aandeelhouders en obligatiehouders. De voorbije jaren hadden ze immers hun spaargeld, die weinig opleverde, op aanraden van de banken in kwestie in aandelen en vooral achtergestelde obligaties belegd. In de meeste gevallen werden ze geenszins op de gevaren en risico’s hiervan gewezen.

Bron: z24.nl
Geplaatst: maandag 4 januari 2016

Saudi’s en Iran vliegen elkaar in de haren: olieprijs veert op

Demonstraties bij de ambassade van Saudi-Arabië in Iran

Een oplaaiende ruzie tussen Saudi-Arabië, de belangrijkste olieproducent van het Midden-Oosten, en diens grote politieke tegenhanger Iran zorgt voor een stijging van olieprijzen.

Een wrange waarheid in de olie-industrie: als de spanning tussen grote olielanden in het Midden-Oosten oploopt, stijgt de olieprijs en verdienen westerse producenten zoals Shell, ExxonMobil en BP meer geld. Zo ook bij een zondag opgelaaid conflict tussen Saudi-Arabië en Iran.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 4 januari 2016

Spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran leidden tot stijgende olieprijzen

De Brent-olieprijs steeg tussentijds 1,7 procent naar een stand van 37,94 dollar per vat, nadat Saoedi-Arabië zondag had aangekondigd de diplomatieke banden met Iran te verbreken. Het land trekt alle diplomaten terug uit Iran en heeft Iraanse vertegenwoordigers 48 uur de tijd gegeven om hetzelfde te doen in Saoedi-Arabië.

De breuk is een reactie op de Iraanse kritiek op de executie van de sjiitische geestelijk Nimr al-Nimr in het soennitische koninkrijk.

Saoedi-Arabië en Iran, respectievelijk nummer 1 en nummer 5 van de OPEC-landen, zijn al lange tijd gezworen vijanden in de diverse conflicten die spelen in het Midden-Oosten, zoals Syrië en Jemen.

Bron: z24.nl
Geplaatst: maandag 4 januari 2016

Gelukkig nieuwjaar: Chinese beurs start met koersval 7 procent

De aandelenhandel in China is maandag vroegtijdig beëindigd omdat de koersen te hard daalden. De toonaangevende CSI 300-index stond 7 procent in het rood, waardoor een juist maandag ingevoerde maatregel om paniek op de markten te voorkomen direct in gebruik moest worden genomen.

De harde koersval kwam onder meer door tegenvallende berichten over de Chinese economie, die wezen op een verdere krimp van de industrie. Daarnaast anticipeerden beleggers op het einde van het tijdelijke verbod op de verkoop van aandelen door grootaandeelhouders van bedrijven.