Nieuws / Artikelen met het woord

57875 artikelen gevonden. Artikel 9116 tot 9120
Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 1 februari 2016

IMF en Wereldbank in Azerbeidzjan om te praten over steunpakket

Slechts 18 maanden geleden stond de olieprijs nog rond de $100 per vat, tegenwoordig zitten we op een prijs om en nabij de $30 dollar. Die enorme daling begint op internationaal niveau slachtoffers te eisen. Vooral opkomende economieën hebben last van huidige depressie in grondstoffen en met name olie.

Ambtenaren van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank zijn op het moment in Azerbeidzjan om te praten over een noodkrediet ter waarde van $4 miljard. Mocht het krediet geaccepteerd worden dan zou dit het eerste land zijn dat financieel “gered” moet worden wegens de gedaalde olieprijs. Het zal naar alle waarschijnlijkheid niet de laatste zijn.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 1 februari 2016

De verborgen agenda van Mario Draghi

Iedereen heeft het wel al eens ergens gehoord. Dé doelstelling van de ECB, met name een inflatie van minder dan maar dicht bij de 2 procent in de middellange termijn. Maar… is dit echt de doelstelling van de ECB? De laatste persconferentie van Mario Draghi doet anders vermoeden.

Het probleem start al bij de definiëring van het begrip inflatie. Is het logisch dat hierbij steeds de olieprijs wordt ingerekend? Volgens Draghi duidelijk wel want door zware terugval in de olieprijs zal de inflatie lager uitvallen dan voorzien. Hij ziet zich dan ook genoodzaakt zijn monetair beleid te “herbekijken” bij de volgende persconferentie in maart. Lees: nog meer stimulus onder de vorm van een nog negatievere depositorente en/of een uitbreiding van het maandelijkse opkoopprogramma. De link tussen meer geld drukken en de olieprijs is me echter onduidelijk. De olieprijs zal niet beginnen stijgen als de ECB nog wat meer liquiditeiten in het systeem gaat pompen zeker aangezien er al meer dan liquiditeit genoeg is in de markten en niet in het minste in de aandelenmarkten waardoor de impact op de reële economie onduidelijk blijkt. Het zogenaamde “wealth-effect” is immers nog niet erg significant gebleken in de laatste jaren van stijgende beurzen.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 1 februari 2016

China volgend slachtoffer van muntspeculatie? Chinese overheid vreest van wel…

De beurs is al maanden in vrije val, de groei is zwakker dan gewenst en de fundamenten van de economie staan op wankelen. Dat is de huidige Chinese situatie in een notendop. Op zich geen probleem door de grote financiële reserve die China kan inzetten doch de Chinese overheid vreest slechts één ding niet te kunnen weerstaan en dat is een massale speculatie tegen de munt.

Muntspeculatie is één van de zaken die zeer moeilijk tegen te houden zijn, voornamelijk als ze gericht zijn om een echte crash te veroorzaken en dit gedaan wordt door personen met zeer grote mogelijkheden. Eén van deze personen die gevreesd wordt in China is George Soros. Deze beruchte muntspeculant liet recent enkele waarschuwingen horen aan het Chinese adres. Zelfs dit was reeds voldoende om de Chinese overheid te alarmeren.

Bron: Marketupdate
Geplaatst: maandag 1 februari 2016

Duitsland kan tot 7 jaar gratis lenen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de dalende rente op staatsobligaties, vooral die van de relatief sterke economieën in de Eurozone. Zo kan Duitsland inmiddels tot een looptijd van zeven jaar gratis geld lenen bij beleggers.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zondag 31 januari 2016

Wereld opnieuw aan het afglijden naar wereldoorlog? Situatie zeer gelijkaardig als de jaren ’30

Het Europese continent worstelt momenteel met een reeks nieuwe conflicten waarbij men geen pasklare oplossing kan aanreiken vanuit de politieke wereld. De oorsprong van deze conflicten is echter niet nieuw maar gaan terug tot een lange tijd geleden. Waar we nu getuige van zijn is de oude strijd waarbij diverse verloren gegane rijken opnieuw botsen.

De koude oorlog is twee decennia geleden en is  iets uit vervlogen tijden voor de jongste generatie werkenden. Het jaar 1989 is op een politiek vlak echter niet te onderschatten en zorgde voor het einde van een gespannen situatie tussen de toenmalige grootmachten. Wat echter vaak vergeten wordt is dat de wereldsituatie er niet veilig op geworden is. De huidige generatie werkenden denkt vaak dat oorlog iets uit het verleden is terwijl er op internationaal vlak nochtans behoorlijk wat conflicten aan de gang zijn.