Nieuws / Artikelen met het woord

57267 artikelen gevonden. Artikel 9131 tot 9135
Bron: BNR.nl
Geplaatst: dinsdag 29 december 2015

Column Kees de Kort | Niet leuk voor de Saoedi's

Het laag houden van de olieprijzen begint consequenties te krijgen in Saoedi-Arabië. Daar moet de bevolking eraan wennen dat niet meer van alles zo ongeveer gratis is.

Saoedi-Arabië, een grote speler op de internationale oliemarkt, houdt de olieprijzen bewust laag. BNR's macro-econoom Kees de Kort: "Die willen hun marktaandeel behouden. En die willen ook een paar concurrenten naar de eeuwige jachtvelden helpen. Dus: prijzen laag. In de VS zie je gebeuren dat de eerste partijen failliet beginnen te gaan."

De consequenties voor de Saoedische begroting blijven echter niet uit. Het begrotingstekort bedraagt er inmiddels 16 procent. De Kort: "Ze hebben geld zat, dus dat kan nog wel gefinancierd worden." Toch is Saoedi-Arabië bezig de eigen bevolking voor te bereiden op een periode met iets minder welvaart. "Een heleboel subsidies worden verlaagd, een heleboel belastingen worden verhoogd. Dus een gedeelte van de pijn proberen ze af te wentelen op hun eigen bevolking."

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 29 december 2015

Valutahandelaren verwachten daling Britse pond in 2016

Het is een opvallend fenomeen: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk behoren beiden tot de beter presterende Westerse economieën. Desondanks verschilt het beleid van de Fed significant ten opzichte van de Bank of England. De laatste heeft namelijk nog geen signaal afgegeven aan de markt dat er een renteverhoging aankomt. Valutahandelaren verwachten dan ook een daling van de Britse pond in 2016.

Normaalgesproken volgt de BoE een renteverhoging van de Fed binnen 3 maanden. Maar eerder bleek al dat analisten ervan uitgaan dat de Britse rente niet voor januari 2017 zal worden verhoogd.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 29 december 2015

PBOC belooft stabiele yuan in 2016

Eén van de opvallendste gebeurtenissen in 2015 was de onverwachte devaluatie van de Chinese yuan. Dit besluit van de Chinese centrale bank (PBOC) leidde tot flinke onrust in de financiële markten. Beleggers zijn dan ook bezorgd over een mogelijke verdere devaluatie van de yuan. Gisteren trachtte de PBOC die zorgen weg te nemen na afloop van de laatste kwartaalvergadering van 2015.

Volgens de bankbestuurders is het doel van de PBOC om de noodzakelijke hervormingen te continueren, zonder de stabiliteit van de yuan te ondermijnen. Dit betekent onder meer dat de centrale bank zal zorgen voor voldoende liquiditeit in het systeem. Tevens zullen de kredietvoorzieningen geleidelijk blijven groeien om de broodnodige economische ontwikkeling te faciliteren.

Bron: Marketupdate
Geplaatst: dinsdag 29 december 2015

Grafiek: Peak valutareserves

Centrale banken wereldwijd hebben het afgelopen jaar een deel van hun valutareserves moeten aanspreken om de waardedaling van hun munt op te vangen of hun koppeling aan de dollar vast te houden. Landen als China, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije en Mexico zagen hun valutareserves het afgelopen jaar met meer dan tien procent dalen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 29 december 2015

Inflatie wordt het onderwerp van 2016

Econoom Paul Krugman is er van overtuigd dat het volgend jaar voornamelijk zal gaan over de Amerikaanse inflatie. Hij ziet op dit moment immers een divergentie die in het verleden maar zelden lang heeft standgehouden.

Op de grafiek hierboven kunnen we zien dat er op dit moment een duidelijk verschil is tussen de ‘CPI for All Items’ en de ‘CPI for All Items Less Food and Energy’.  Deze grafiek laat dus zien dat de olieprijs er het afgelopen jaar voornamelijk voor heeft gezorgd dat de inflatie rond de 0-lijn bleef bewegen. Krugman waarschuwt ons echter voor het feit dat de energieprijzen in de nabije toekomst wel eens zouden kunnen gaan stijgen. En mocht dit daadwerkelijk het geval zijn, dan zal de Amerikaanse inflatie ook flink toenemen. Op dit moment zorgen de lage energieprijzen immers voor een lage inflatie, terwijl dit beeld gezien de grafiek niet helemaal correct is.