Nieuws / Artikelen met het woord

57280 artikelen gevonden. Artikel 9156 tot 9160
Bron: Express.be
Geplaatst: maandag 28 december 2015

Moskou heeft 174 projecten voor de Krim, maar geen geld

e Krim heeft nog niets ontvangen van de 140 miljoen pond die Rusland heeft beloofd voor de ontwikkeling van infrastructuur in de regio. Dat heeft Sergei Aksyonov, premier van de Krim, gezegd. Het gebrek aan fondsen leidt volgens Aksyonov, die met Russische goedkeuring tot eerste minister werd aangesteld, tot onvrede bij de bevolking.

Aksyonov zegt de Russische autoriteiten dan ook op te roepen tenminste van start te gaan met een gedeelte van de 174 projecten die werden vooropgesteld.

Rusland heeft echter met verbazing op de uitlatingen van Aksyonov gereageerd. Een woordvoerder van de Russische regering zegt dat in september al een bedrag van 26 miljoen dollar werd overgemaakt, maar zou uiteindelijk minder dan 10 procent van dat budget voor constructie-werken zijn gebruikt.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 28 december 2015

Willem Buiter: eurozone heeft behoefte aan helikoptergeld

De ECB heeft alle mogelijke gereedschappen gebruikt om de inflatie op te krikken. Maar tot op heden zijn deze inspanningen tevergeefs. Daarom is helikoptergeld, oftewel het opkrikken van overheidsuitgaven gefinancierd met nieuw gedrukt geld, de enige overgebleven optie. Dat zegt Willem Buiter, de bekende econoom van Citigroup, na een eerder pleidooi afgelopen zomer voor helikoptergeld in China.

Het beleid van de ECB bracht wel lagere rentes en hogere aandelenkoersen. Maar dat leidde tot weinig extra economische activiteit. Buiter wijt dat aan hoge schuldratio’s, die extreem zijn voor de tijd van vrede waarin we leven. Dit betekent dat consumenten een groot deel van hun salarisstijging gebruiken om schulden af te lossen. En niet om meer spullen te kopen.

Bij bedrijven heeft de zwakkere euro maar een beperkte invloed op de exportvolumes. En zij investeren niet extra omdat de rente laag is, vanwege hardnekkige overcapaciteit en onzekerheid over de toekomstige omzetgroei. Het gevolg is dat bedrijven een groot deel van de winsten uitkeren aan aandeelhouders, die het vervolgens ook weer oppotten. Buiter:

Bron: BNR.nl
Geplaatst: maandag 28 december 2015

Column Kees de Kort | Groter en gekker

We hebben ooit de beslissingsbevoegdheid over geld en rente neergelegd bij monetaire autoriteiten. Maar ook onder hun beheer gebeuren allemaal hele gekke dingen, betoogt BNR's macro-econoom Kees de Kort.

Willem Buiter, de Nederlandse hoofdeconoom van Citibank, stelt dat het opkoopprogramma van de ECB niet werkt, zelfs niet nu de rente tot onder nul is teruggebracht.

Er ontstaat steeds meer discussie over het handelen van de monetaire autoriteiten, stelt Kees de Kort vast. "De beslissingen over geld en over rente zijn lang geleden uit handen van de politici genomen en neergelegd bij onafhankelijke deskundigen met heel lange zittingstermijnen. Want geld en rente zijn te belangrijk om over te laten aan politici, want dan kunnen er gekke dingen gebeuren."

Bron: Express.be
Geplaatst: maandag 28 december 2015

De Islamitische Staat is maar voor één natie in het Midden-Oosten bang

Ze zeiden dat ze weten dat het Israëlische leger te sterk voor ze is.’

De journalist en voormalig Duits parlementslid Jurgen Todenhofer, die 10 dagen lang in de Islamitische Staat verbleef en daar met IS-strijders kon spreken, zegt in een interview met het Britse Jewish News dat de terreurgroep, die grote delen van Irak en Syrië bezet, door slechts één natie in het Midden-Oosten wordt afgeschrikt en dat is Israël.

Bron: HLN.be
Geplaatst: maandag 28 december 2015

Saoedi-Arabië verhoogt benzineprijs met 40 procent

Saoedi-Arabië heeft vandaag beslist om de benzineprijzen met 40 procent te verhogen. De prijsstijging komt er nadat eerder op de dag werd bekendgemaakt dat de subsidies voor elektriciteit, water, diesel en andere olieproducten worden aangepast.