Nieuws / Artikelen met het woord

57876 artikelen gevonden. Artikel 9616 tot 9620
Bron: BNR.nl
Geplaatst: woensdag 6 januari 2016

Column Kees de Kort | Juichverhalen van de pennenlikkers

In de VS worden evenveel auto's verkocht als vijftien jaar geleden. Maar de pennenlikkers die dat persbericht klakkeloos overnemen, zonder context, bezondigen zich aan regelrechte propaganda, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort. Leuk en aardig allemaal, maar de afgelopen vijftien jaar zijn er wel 35 miljoen Amerikanen bijgekomen.

Daar komt bij dat looptijd, rente en aanbetalingen van een lening voor de aanschaf van een auto nu op een niveau zitten dat vijftien jaar geleden volledig ondenkbaar was, zegt De Kort. "Belangrijker nog voor het grote verhaal is dat de laatste cijfers van december duidelijk lager dan in november. Doordat het begin van het jaar heel goed was, komt het er opgeteld redelijk uit, maar de laatste maanden zit er de klad in."

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 6 januari 2016

Het tijdschema van de volgende dollar crisis volgens Mike Maloney

We horen al bijna zo goed als altijd dat de Amerikaanse dollar gaat crashen. Mike Maloney ziet het anders. Hij gelooft niet dat de Amerikaanse dollar gaat crashen, hij gelooft wel dat het monetaire systeem rijp is voor een nieuw systeem waarin er een andere dollar zal zijn.

Het globale monetaire systeem kende al verschillende periodes met iedere keer een andere rol voor de Amerikaanse dollar:

Iedere keer komt er gewoon een nieuw globaal monetair systeem. Historisch gezien gaat een globaal monetair systeem zo’n 30 tot 40 jaar mee, het huidige systeem is al 44 jaar van kracht en loopt op zijn laatste benen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 6 januari 2016

Braziliaanse real veert op, maar analisten sceptisch over duurzaam herstel

Brazilië kende een dramatisch 2015. Het vertrouwen van beleggers in de grondstoffen-exporteur nam flink af, onder meer vanwege zwakke grondstoffenprijzen, politieke intriges en omkoopschandalen. Ook de Braziliaanse munt, de real, daalde fors in waarde. Grote vraag is of de munt dit jaar kan herstellen, of verder weg zal zakken…

De real steeg woensdag met 0,8 percent tot 4,0079 per dollar, nadat de munt eerder op de dag nog met 0,4 procent was gedaald. Het herstel volgt op ingrijpen van Peking in de Chinese aandelenmarkten. Brazilië is als handelspartner van China gebaat bij een stabiel groeiende Chinese economie.

Eerder deze week kelderde de munt met maar liefst 2 procent naar een nieuw dieptepunt sinds oktober. Het was daarmee de slechtst presterende valuta van 16 belangrijke munten die door Bloomberg worden gemonitord.

Bron: nu.nl
Geplaatst: woensdag 6 januari 2016

Olieprijs zakt naar laagste niveau in elf jaar

De olieprijzen stonden woensdag, in de aanloop naar de presentatie van cijfers over de Amerikaanse voorraden, flink onder druk. De prijs van Brentolie zakte daarbij tot het laagste niveau in elf jaar.

Naar verwachting maakt de Amerikaanse overheid woensdagmiddag bekend dat de olievoorraden vorige week met 500.000 vaten zijn toegenomen.

De oplopende spanningen tussen Saudi-Arabië en Iran, in de afgelopen dagen, hebben de al maanden durende prijsdaling geen halt toegeroepen. Dat is vooral te wijten aan het feit dat het aanbod nog steeds veel groter is dan de vraag.

Bron: z24.nl
Geplaatst: woensdag 6 januari 2016

‘ECB-beleid helpt niet? Als we niets hadden gedaan, zaten we in depressie’

Volgens Peter Praet, hier rechts op de foto naast ECB-president Mario Draghi en voormalig hoofd van de Franse centrale bank Christian Noyer. Foto EPA

De enorme stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben afgelopen jaren een nieuwe diepe recessie in de eurozone voorkomen. Dat stelt ECB-hoofdeconoom Peter Praet in een woensdag gepubliceerd interview in het Belgische tijdschrift Knack.

De Belgische econoom onderkent dat de ECB er nog niet in is geslaagd de inflatie in de eurozone aan te jagen, terwijl dat wel het doel is van het stimuleringsbeleid. Dat betekent volgens hem echter niet dat het beleid verkeerd is. ,,Als de ECB haar maatregelen niet had genomen, zaten we in een depressie”, aldus Praet. ,,Dat zou veel erger zijn dan wat we vandaag meemaken en erger dan wat we het voorbije decennium meemaakten.”