Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 9871 tot 9875
Bron: nu.nl
Geplaatst: maandag 7 december 2015

'Weerstand in ECB-bestuur na te hoog opgelopen verwachtingen'

ECB-president Mario Draghi ontving veel weerstand van meer conservatieve leden binnen het bestuur van de Europese Centrale Bank voor plannen om meer geld te steken in de financiële markten. 

Dit meldt persbureau Reuters dit weekend op basis van anonieme bronnen.

Zijn opmerkingen voorafgaand aan de vergadering van afgelopen donderdag versterkte deze oppositie alleen maar, zo melden de bronnen.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: zondag 6 december 2015

Column Kees de Kort | Wij zijn boos en Mario is niet lief

De primadonna's en de prinsesjes van de financiële markten waren weer eens niet gelukkig met het optreden van Mario Draghi. Maar who cares, zegt BNR's macro-econoom Kees de Kort. Want Mario heeft meer aan zin hoofd dan het te vriend houden van de financiële markten.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zaterdag 5 december 2015

Einde aan OPEC-tijdperk? OPEC laat quota los!

Wat er reeds enige tijd geleden aan zag te komen is gisteren effectief werkelijkheid geworden, namelijk de quasi officiële bevestiging dat het OPEC-kartel niet meer functioneert. Onder het motto “every member for itself” werd de samenkomst beëindigd.

De geplande samenkomst in Wenen afgelopen vrijdag van de OPEC zou normaal 4 uur duren maar zelfs na het uitlopen tot bijna 7 uur konden de leden van de Organization of Petroleum Exporting Countries het niet eens worden over het limiteren van de productie om zodoende de prijzen te controleren. De grootste tegenstander hierbij is Saoedi-Arabië welke zo veel als mogelijk wil oppompen om het marktaandeel te verdedigen. Dit marktaandeel staat momenteel onder zware druk door landen als Rusland en de Verenigde Staten welke hun deel van de markt hebben ingenomen.

“Lots of people said that OPEC was dead; OPEC itself just confirmed it” (Jamie Webster, olie analist bijn IHC Inc., Washington)

Bron: HLN.be
Geplaatst: zaterdag 5 december 2015

Uw spaarvarken smelt: komende 3 jaar verdampt 3,4 miljard euro Belgisch spaargeld

De verdere daling van de rentes op spaarboekjes blijft niet zonder gevolg. De Tijd becijferde dat er de komende drie jaar maar liefst 3,4 miljard euro Belgisch spaargeld zal verdampen.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: zaterdag 5 december 2015

Zwitsers kunnen stemmen over fractional-reserve banking

Dat Zwitserland, op veel vlakken, een voorbeeld is, dat wist u vast al. Het land blinkt uit in directe democratie via allerlei referenda. Onder andere over minimumbelastingen en migratie mochten de Zwitsers zich onlangs uitspreken.

Nu ligt er een nieuwe volksraadpleging in het verschiet. De vraagstelling draait rond geldschepping door banken. Het ‘Vollgeld-initiative’ wil komaf maken met fractional-reserve banking.

Dit is het huidige systeem waarbij kredietinstellingen slechts een klein deel van de totale middelen in kas houden, en de rest uitlenen.

Als de Zwitsers kiezen voor het ‘Vollgeld initiatief’ dan zou dit een prachtige overwinning zijn voor klassiek-libertairen en aanhangers van de Oostenrijkse economische denkschool.