Nieuws / Artikelen met het woord

57320 artikelen gevonden. Artikel 10111 tot 10115
Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 2 november 2015

BP: Oliereserves zullen tegen 2050 nog steeds pieken

De olie geraakt binnen enkele decennia op, dat is het één van de argumenten die men ons vaak probeert te doen geloven. Volgens data van BP zou er tegen 2050 echter nog steeds 20x zoveel reserves aanwezig zijn als we nodig zouden kunnen hebben.

Nog niet zo lang geleden voorspelden wetenschappers en economen een tijdperk van grote tekorten aan grondstoffen, in het bijzonder aan het zwarte goud uit het Midden-Oosten welke in één beweging mee de hoge prijs voor olie moest verklaren. De bewezen reserves zouden onvoldoende zijn om de wereldwijde groei te kunnen bijhouden en de olieprijs zou nog gemakkelijk kunnen verdubbelen in prijs.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 2 november 2015

Stephen Roach: Fed maakt fatale fout

De Fed voert de oorlog van gisteren. Waar de Amerikaanse bank focust op inflatie, kan het beter zijn pijlen richten op het voorkomen van financiële instabiliteit. Een nieuwe aanpak is hard nodig. Dat bepleit Stephen Roach, de bekende voormalige topeconoom van Morgan Stanley.

Ondanks nieuwe hints op een renteverhoging in de VS is het er tot op heden nog niet van gekomen. Gezien de lage inflatiecijfers was daar ook weinig reden voor. Met name de kerninflatie, die gezuiverd is van volatiele onderdelen, hangt vlakbij het nulpunt. Samen met de opmerkelijk lage bbp-groei in dit economische herstel trekken de doves, die een ruim monetair beleid bepleiten, tot nu toe aan het langste eind. De Amerikaanse werkloosheid zit alweer rond 5%. Dat betekent dat de Fed zometeen nog maar één mandaat over heeft: de inflatie weer naar 2% krijgen.

Bron: Express.be
Geplaatst: maandag 2 november 2015

'Chinese bevolking halveert tegen het einde van de eeuw'

China kondigde vorige week aan dat het een einde maakt aan de éénkindpolitiek die sinds 1979 in het land van kracht was. Of dat voldoende zal zijn om de demografische onheilspiramide van het land om te keren blijft maar al te zeer de vraag.

Volgens een analyse van het Oostenrijkse onderzoekscentrum IIASA zal tegen het huidige ritme de Chinese bevolking tegen het einde van de eenentwintigste eeuw met de helft zijn gekrompen in vergelijking met het jaar 2000. Er zouden dan nog 700 miljoen Chinezen overblijven, die 5% van de wereldbevolking zouden uitmaken, tegen 20% vandaag.

Bron: Express.be
Geplaatst: maandag 2 november 2015

Zweeds minister Buitenlandse Zaken: 'Ons systeem dreigt in te storten'

Margot Wallström, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, heeft in een interview met de krant Dagens Nyheter gezegd dat haar land verplicht wordt een harder standpunt in te nemen inzake de vluchtelingenopvang, omdat het sociaal systeem op langere termijn de druk niet zal aankunnen. Wallström was zeer scherp voor een aantal andere EU-landen, die volgens haar onvoldoende doen om de druk op Zweden te verlichten.

Wallström, die gedurende zes jaar (2004 - 2010) vice-voorzitter van de Europese Commissie was, zei dat het land in de toekomst onmogelijk jaarlijks 140,000 à 190.000 asielzoekers zal kunnen opvangen (het aantal dat in 2015 wordt verwacht), indien andere landen niet bereid zijn hun deel van het werk te doen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 2 november 2015

Een blik in deze geheime markt van $14 biljoen die een paar banken domineren

15 van de grootste spelers in de markt voor kredietverzekeringen zijn naast speler ook scheidsrechter in deze markt. De markt voor kredietverzekeringen is $14 biljoen groot maar niemand lijkt er een probleem mee te hebben dan banken als JPMorgan Chase en Goldman Sachs mogen beslissen over leven of dood.

Een land dat zijn obligaties niet meer kan terugbetalen, een bedrijf dat zijn rekeningen niet meer kan betalen,… iedereen kan zich indekken tegenover een faling in de vorm van credit-default swaps of CDS.