Nieuws / Artikelen met het woord

57286 artikelen gevonden. Artikel 10256 tot 10260
Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 22 oktober 2015

Handel met China levert 4,4 miljard euro op

De handel met China levert Nederland 4,4 miljard euro in 2014 op, dat komt neer op 0,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarbij is de export goed voor 62.000 Nederlandse banen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Nederland exporteerde vorig jaar voor 9,3 miljard euro naar China. Daar was 4,9 miljard euro aan goederen vanuit andere landen voor nodig, waardoor het uiteindelijke bedrag op 4,4 miljard euro uitkomt. Tien jaar geleden leverde de export naar China 1,6 miljard euro op.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 22 oktober 2015

IMF: 'Saoedi's binnen 5 jaar bankroet'

De prijzenoorlog op de oliemarkten - en de halvering van de inkomsten die daaruit voortkomt - heeft verregaande gevolgen. Zowat alle olieproducerende landen hebben op een jaar tijd comfortabele budgetoverschotten zien transformeren in grote tekorten. In een poging om hun cashreserves te beschermen hebben de Saoedi’s hun betalingen aan contractanten die voor het koninkrijk werken zelfs met zes maanden uitgesteld, schrijft het persagentschap Bloomberg.

Maar er is meer: in een rapport dat het Internationaal Muntfonds (IMF) woensdag over de economische verwachtingen voor het Midden-Oosten publiceert staat te lezen dat Riyad onder ongewijzigde omstandigheden binnen de 5 jaar door zijn cashreserves heen zit:

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 22 oktober 2015

China's gigantische valutareserves... opnieuw een grote leugen?

Jarenlang heeft China in de internationale economie zijn gigantische valutareserves als een wapen kunnen uitspelen. Nu de druk op de Chinese economie verscherpt, moet men zich volgens de financiële nieuwssite Monfinancier.com echter de vraag stellen hoeveel waarheid er achter die grote reserves zit. Met zijn grote financiële slagkracht leek China niets te moeten vrezen, maar de werkelijkheid is volgens Monfinancier heel anders.

“Wanneer er de voorbije twintig jaar gewag werd gemaakt van mogelijke problemen in de Chinese economie, werd steevast gewezen op de gigantische valutareserves van het land,” aldus Monfinancier. “Keer op keer werd daarbij opgeworpen dat China dankzij die reserves, die nochtans nooit door iemand zijn geteld of gezien, nagenoeg onkwetsbaar was."

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 22 oktober 2015

OPEC verloor reeds 370 miljard USD door lage olieprijzen, situatie onhoudbaar voor kartel

Na een jaar van sterke prijsdalingen op de oliemarkten lijkt het erop dat het OPEC-kartel er nu toch lijkt in te slagen om de schalie-industrie in de VS op de knieën te krijgen, dit echter mits een zeer hoge kost welke beide partijen niet zonder kleerscheuren zullen overleven.

De olieproductie is de Verenigde Staten is volgens recente data terug gedaald tot het niveau van november 2014, het moment waarop de OPEC-landen de prijs zodanig sterk lieten dalen om terug marktaandeel terug te winnen. Na 2 jaar terugval is er nu een duidelijke kentering merkbaar waarbij de vraag opnieuw stijgt. Ook de productie in het Midden-Oosten blijft verder stijgen, ondanks de gespannen situatie in Irak, Jemen en Saoedi-Arabië.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 22 oktober 2015

Italië goed op weg om Europees succesverhaal te worden in 2 jaar tijd

De hervormingen van de Italiaanse premier Renzi beginnen eindelijk vruchten af te werpen waardoor het land kan ontsnappen uit de negatieve spiraal waarin het beland was.  Vergeleken met de huidige economische motor in de eurozone, Duitsland, is er reeds een duidelijke toenadering merkbaar.

Italië was jarenlang één van de echte probleemkinderen in Europa. De economie vertraagde er sterk, zowel tijdens als na de financiële crisis, de corruptie scheert er hoge toppen, bureaucratie is een ramp en zo kunnen we wel even doorgaan. Vandaag is de economische output van het land dan ook nog steeds onder het niveau van 2008.