Nieuws / Artikelen met het woord

57283 artikelen gevonden. Artikel 10941 tot 10945
Bron: Doijer & Kalff
Geplaatst: maandag 7 september 2015

G20 leiders zweren valutaoorlog af

De ministers van Financiën en centraal bankiers van de G20 hebben zaterdag gezamenlijk besloten zich te onthouden van competitieve devaluaties. Dat was een van de belangrijkste uitkomsten van het tweedaags overleg van de G20-landen in de Turkse hoofdstad Ankara. Het is voor het eerst sinds 2013 dat de wereldwijde valutacrisis weer zo hoog op de agenda staat.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 7 september 2015

Marc Faber: de ECB en Bank of Japan storten ons in een wereldwijde crisis

Marc Faber is sinds 2008 nog nooit zo negatief geweest. De volgende crisis wordt veel erger, aldus de beursgoeroe. Hij geeft drie redenen in zijn laatste interview.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 7 september 2015

De doodse stilte in de mijnen is oorverdovend

De dollar blijft sterk. Afgelopen jaar dikte haar waarde zelfs 16 % aan. Goed voor de Amerikanen, maar een sterke dollar maakt dollar denominated commodities ook duurder in perifere landen, zoals bijvoorbeeld China.

Dat is één van de redenen waarom Rusland en haar partners weldra de dollar en euro laten vallen als belangrijkste handelsmunt.

Een belangrijk gevolg van de sterke dollar is dat die commodities de vraag drukken. Zo bereikte de vraag naar koper in primaire afnemer China een absoluut dieptepunt. De prijs zakte daarom dit jaar alleen al met ruim 19%.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 7 september 2015

Wat te verwachten komende weken, maanden, jaren?

Zijn we aan de start beland van een lange neerwaartse trend op de financiële markten? Krijgen we te maken met een heuse recessie? Zeker niet volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. De voorwaarden voor een neerwaartse trend op lange termijn zijn niet vervuld.

De centrale banken zullen omzichtig te werk gaan en indien nodig zeker ingrijpen.

Daarbij zal de Federal Reserve een meer afwachtende houding aannemen wat betreft renteverhogingen. Een éénmalige verhoging van de beleidsrente is best mogelijk. Men kondigt al lang aan dat deze er zit aan te komen. Een kleine symbolische ‘rate hike’ zou dan een teken geven van vertrouwen in de goede evolutie van de Amerikaanse economie. Daarna zou het echter zeer traag kunnen gaan om de economie voldoende zuurstof te geven.

Bron: Express.be
Geplaatst: maandag 7 september 2015

Rusland verbiedt internationale handel in dollars

De Russische president Wladimir Poetin heeft een wetsvoorstel klaar dat de dollar zou verbieden als betaalmiddel in internationale handel tussen zijn land en de andere naties die deel uitmaken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS). Als meer landen zouden stoppen met het gebruik van de dollar als reservemunt, zou dat erg negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse economie.

Van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten maken Rusland, Azerbeidjan, Kirgizstan, Armenië, Wit-Rusland, Kazachstan en Tzijikistan, Moldavië en Oezbekistan. Het verbond kan, buiten Rusland, niet op bepaald internationale economische zwaargewichten terugvallen.

Toch moet het belang van het wetsvoorstel van Poetin niet onderschat worden. Als het Russische parlement het voorstel goedkeurt, wordt meteen een einde gemaakt aan de functie die de dollar als reservemunt in de regio heeft. Het betekent ook dat er eengemaakte financiële markt ontstaat tussen de lidstten van het Gemenebest.