Nieuws / Artikelen met het woord

57265 artikelen gevonden. Artikel 11536 tot 11540
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 30 juli 2015

Emerging market valuta’s crashen op China en Fed

De Fed verhoogde gisteren de rente nog niet. Maar met de verbeterende Amerikaanse economie komt zo’n stap wel dichterbij. Samen met de vertraging in China geven die ontwikkelingen de US dollar een enorme boost.

Met name de valuta’s van emerging markets laten enorme dalingen zien tegen de dollar. Dat begon al in 2011. Toen piekten grondstoffenprijzen om aan een lange daling te beginnen. Laten we de grafieken er eens bij pakken.

We zien dat de Braziliaanse real al meer dan halveerde tegen de dollar. Met name sinds begin dit jaar zit de klad er goed in. Het land leunt zwaar op de export van ijzererts en andere grondstoffen naar China.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 30 juli 2015

Yuan bezig aan een opmars

China’s binnenlandse aandelenmarkten kunnen in rep en roer zijn maar China’s munt – de yuan of renminbi (RMB) – is bezig met een enorme opmars in het mondiale financiële systeem. De London Metal Exchange – ‘s werelds grootste beurs in de metalenhandel staat op het punt om ook de yuan te accepteren als onderpand op zijn platform. De Chinese munt voegt zich daarmee bij de Amerikaanse dollar, de euro, het Britse pond en de Japanse yen.

De yuan is nu de op 4 na meest gebruikte valuta voor internationale betalingen. Een jaar geleden stond zij volgens de gegevens van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication nog op nummer 7. Uit een Bank of England onderzoek bleek dat de handel in de yuan in zes maanden tijd – tot en met april van dit jaar – in Londen met 25% is gestegen. Dit terwijl handelsvolumes in andere valuta over dezelfde periode gemiddeld met zo’n 8% daalde.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 30 juli 2015

Hendrik Oude Nijhuis: ook voor Nederland en Finland is euro een keurslijf

Ook voor sterke economieën is de euro een onhandig keurslijf. Finland zou de afgelopen jaren beter af zijn geweest met een goedkopere munt, Nederland juist met een duurdere munt, betoogt Hendrik Oude Nijhuis.

IJsland werd in 2008 getroffen door een economische ramp. De banken gingen failliet en waren te groot om te redden. U herinnert zich de berichten in de media over IJsland (en IceSave) vast nog wel.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 30 juli 2015

Groei Amerikaanse economie versnelt in tweede kwartaal

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal aanzienlijk sterker gegroeid dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

‘s Werelds grootste economie groeide vorig kwartaal met 2,3 procent op jaarbasis. De Amerikanen geven altijd het groeicijfer van het ene kwartaal op het andere, maar dan op jaarbasis. Dat betekent dat ze aangeven wat het tempo van de economische groei zou zijn als de groei in het laatste kwartaal maatgevend zou zijn voor de groei van het gehele jaar.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 30 juli 2015

Grieken starten sinds begin van de crisis 11.000 bedrijven in Bulgarije

De voorbije zes jaar zijn in Bulgarije ruim 11.000 bedrijven opgericht door Griekse ondernemers. Dat meldt de Griekse krant eKathimerini. De door de schuldencrisis getroffen Grieken loven de 'betrouwbare belastingheffing, verstandige wetgeving en het positief ondernemersklimaat' in hun buurland, nu ‘zaken doen in Griekenland zo goed als onmogelijk is geworden.’

De cijfers worden tegenover het persbureau AFP bevestigd door Krasen Stanchev van het Bulgaarse Instituut voor Markteconomie. De Griekse invloed in Bulgarije is immens: “Griekse ondernemers hebben de voorbije zes jaar 4,5 tot 5 miljard euro in de Bulgaarse economie geïnvesteerd. In deze periode werden ook tot 60.000 Bulgaarse bankrekeningen door Grieken geopend.