Nieuws / Artikelen met het woord

57264 artikelen gevonden. Artikel 12021 tot 12025
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 10 juli 2015

IMF is somber over de wereldeconomie

Aan het begin van het jaar wist het Internationale Monetaire Fonds iedereen nog hoop in te praten door te vertellen dat de groei van de wereldeconomie dit jaar na alle waarschijnlijkheid zal gaan uitkomen op 3,5 procent. Toch is het IMF daar recent op terug gekomen. Volgens de beleidsmakers binnen het Internationale Monetaire Fonds zou de wereldeconomie dit jaar nu slechts met 3,3 procent gaan groeien.

Uiteraard is dit bericht op zich niet heel erg schokkend. We hebben immers te maken met een daling van slechts 0,2 procent. Toch is het Internationale Monetaire Fonds duidelijk somberder geworden over de huidige wereldeconomie. Het IMF ziet namelijk grote bedreigingen ontstaan in de zogenoemde BRIC landen. Deze BRIC landen presteren namelijk onder de maat en dat zou in de nabije toekomst wel eens gevolgen kunnen gaan hebben voor de gehele wereldeconomie.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 10 juli 2015

IMF: “Griekse depressie niet onze schuld”

Olivier Blanchard, hoofd research bij het IMF, deed vandaag in een blog van zich spreken. Na het mede door het IMF opgelegde beleid kromp de Griekse economie sinds 2010 met 25%.

Maar Blanchard verweert zich nu tegen alle kritiek: zonder deze maatregelen zou Griekenland er nog slechter voor hebben gestaan, aldus de topeconoom. Hij gaat in op vier veelgehoorde kritieken:

Wat moet er nu gebeuren volgens Blanchard? Hij denkt dat een overeenkomst nog mogelijk is. Het zal vooral een politieke keuze zijn: Griekenland tegemoet komen betekent voor de andere landen meer geld ophoesten.

Bron: z24.nl
Geplaatst: vrijdag 10 juli 2015

Fed-voorzitter: zorgen arbeidsmarkt blijven

De rente in de Verenigde Staten gaat waarschijnlijk nog dit jaar omhoog, maar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt blijven een punt van zorg. Dat heeft voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse koepel van centrale banken, de Federal Reserve, vrijdag gezegd in een toespraak.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 10 juli 2015

Albert Edwards: “Grexit is het beste wat de Grieken kan overkomen″

Behalve over China, heeft SocGen strateeg Albert Edwards ook een duidelijke visie inzake Griekenland. Voor de duidelijkheid benadrukt hij dat zijn baan is te voorzien wat er gaat gebeuren, niet wat er zou moeten gebeuren.

Edward’s heeft al lange tijd het idee dat de eurozone uiteindelijk op zal breken. De bevolking in de zuidelijke landen zal in opstand komen tegen het economische keurslijf dat hen wordt opgelegd. Of het Griekenland nu, of Spanje/Italië/Portugal of zelfs Frankrijk straks is, er zal een moment komen dat men zegt: ‘tot hier en niet verder’.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 10 juli 2015

Welke “besparingen”? Overheidsuitgaven in Europa blijven maar stijgen

Vorige week berichtte ik hier dat de zogenaamde “wurgende Griekse besparingen” een politieke en journalistieke mythe zijn. Landen die immers veel “wurgender” hadden bespaard, zoals Letland en Ierland, doen het lang zo slecht niet.

De vraag is nu: kunnen we de besparingsmythe ook doortrekken naar de rest van Europa? We slikken namelijk erg makkelijk het narratief dat de EU een soort neoliberaal project is dat “besparingen oplegt” en privatizeringen in de hand werkt.

Als dat zou zijn, dan verwachten we een belangrijke neerwaartse trend in de overheidsuitgaven. Als er immers wordt bespaard en geprivatiseerd, vallen bepaalde significante uitgavenposten immers weg.