Nieuws / Artikelen met het woord

57267 artikelen gevonden. Artikel 12206 tot 12210
Bron: duurzaamnieuws
Geplaatst: maandag 6 juli 2015

Stiglitz: Europa heeft de Griekse crisis zelf veroorzaakt

  nieuwe drachme uitweg voor GriekenlandNiet alleen Griekse politici, maar de West-Europese banken en politici zelf hebben de Griekse crisis veroorzaakt, zegt voormalig Wereldbankeconoom Joseph Stiglitz. De organisatie CorpWatch is het met hem eens.

Zondag vindt het Griekse referendum plaats over het bezuinigingspakket van de EU. Griekenland moet 323 miljard euro aan leningen afbetalen, 175 procent van het bruto binnenlands product. De EU en het Internationaal Monetair Fonds willen hier alleen bij helpen, in de vorm van nieuwe leningen, als Griekenland een diepgaand pakket van hervormingen en bezuinigingen accepteert.

[...]

Bron: nu.nl
Geplaatst: maandag 6 juli 2015

Grieken doen zwartspaarders in Zwitserland voorstel

Griekenland heeft een voorstel ingediend om belasting te kunnen heffen op de grote hoeveelheid zwart geld die naar verluidt door Grieken op Zwitserse banken is gezet.

[...]

Volgens de Zwitserse krant wil Griekenland inwoners met onbelast geld de kans bieden om dit legaal te maken, tegen een tarief van 21 procent. In ruil voor het verlenen van amnestie aan de zwartspaarders zou het noodlijdende land in korte tijd een aanzienlijk bedrag aan belasting kunnen innen.

Bron: HLN.be
Geplaatst: maandag 6 juli 2015

Heropening Griekse banken is gevaarlijk

Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz gelooft niet dat de Griekse banken vandaag weer open zullen gaan, nu de bevolking zich per referendum duidelijk heeft uitgesproken tegen de voorwaarden van het reddingsplan. "De belofte van de minister van Financiën (Yanis Varoufakis) dat de banken vandaag weer open zullen gaan en dat het geld vanaf vandaag of morgen opnieuw beschikbaar zal zijn, lijkt mij erg moeilijk en gevaarlijk te zijn", zo gaf de sociaaldemocratische politicus gisterenavond in Brussel aan.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 6 juli 2015

Waarom de drachme nooit een alternatief kan vormen voor de euro

Momenteel kijken zowel de Griekse overheid als de Europese ministers van financiën in welke mate een eventuele drachme kan heringevoerd worden. Maar economen voorspellen dat enkel de euro het enige geaccepteerde betaalmiddel zal blijven.

Een munt van een land wordt pas geaccepteerd als er vertrouwen aanwezig is vanuit de bevolking. Zonder dit vertrouwen is een betaalmiddel gedoemd te mislukken en zal het best mogelijke alternatief gebruikt worden, hetzij op legale manier, hetzij op een illegale manier. Indien hierbij geen alternatieve munt gebruikt worden komt ruilhandel sterk in de kijker wat in derdewereldlanden zeker geen uitzondering is.

Bron: z24.nl
Geplaatst: maandag 6 juli 2015

Varoufakis: ik neem ontslag op verzoek van Tsipras

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis stapt per direct op. Dat schrijft de flamboyante en door zijn Europese collega’s niet bepaald geliefde Varoufakis op zijn eigen blog.

“Snel na de aankondiging van de resultaten van het referendum werd ik er op gewezen dat sommige van mijn Europese en diverse andere  partners mij liever niet bij hun bijeenkomsten zouden hebben. De premier heeft geoordeeld dat dat idee (mijn afwezigheid, red.), zou kunnen helpen bij het tot stand komen van een overeenkomst. Om de reden verlaat ik het ministerie van Financiën vandaag.”