Nieuws / Artikelen met het woord

57310 artikelen gevonden. Artikel 12286 tot 12290
Bron: Express.be
Geplaatst: zaterdag 4 juli 2015

Too close to call

41,5% van de Grieken zullen zondag ‘Ja’ stemmen in het referendum waarin ze zich moeten uitspreken over hun plaats in de eurozone, 40,2% zegt ‘neen’ te zullen stemmen. Dat blijkt uit een poll van het bureau Alco voor de krant Ethnos.

Ook het persbureau Bloomberg komt met een gelijkaardig resultaat. Daar zou de ‘ja’ met 42,5% net moeten onderdoen voor 43% ‘neen’-stemmen.

De Griekse Raad van State moet zich vandaag nog wel uitspreken over de rechtsgeldigheid van zo’n referendum. Dat zou namelijk in strijd zijn met de Griekse grondwet, die referenda omtrent fiscaal politieke problemen verbiedt. 

Bron: deTelegraaf.nl
Geplaatst: zaterdag 4 juli 2015

Griekse banken azen op geld spaarders

Griekse banken zijn mogelijk van plan het geld van de eigen spaarders aan te spreken om te voorkomen dat ze omvallen.

Ten minste één Griekse bank zou mogelijk een 'haircut' uitvoeren van 30% van al het spaargeld boven een bedrag van €8000.

Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van anonieme bronnen uit de financiële wereld.

[...]

Bron: volkskrant.nl
Geplaatst: zaterdag 4 juli 2015

Kwijtschelding Griekse schuld is onvermijdelijk

De Griekse bevolking heeft het democratische recht om bezuinigingsbeleid af te wijzen en gelijktijdig wel onderdeel te blijven van de eurozone. De Nederlandse overheid zou dit recht moeten respecteren in plaats van ondermijnen, zoals momenteel gebeurt.

 Samen met vele economen, zoals Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, en talloze Europese burgerbewegingen benadrukken wij dat de enige oplossing voor de economische crisis in Griekenland het kwijtschelden van de Griekse schuld is, dat democratische principes bij de onderhandelingen moeten worden gerespecteerd en dat Nederland haar eigen belastingsysteem moet hervormen om een einde te maken aan erosie van de belastinggrondslag in Griekenland.

[...]

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: zaterdag 4 juli 2015

“Griekse situatie heeft veel weg van val Lehman”

Er hangt nu rondom Griekenland precies hetzelfde gevoel in de lucht als voor het faillissement van Lehman Brothers. ‘Ik herinner me dat ik bijna alleen stond in mijn overtuiging dat Lehman niet overeind zou blijven; zowel de markt als de Federal Reserve bleven laste-minute oplossingen zien’, zo schrijft Steen Jakobsen, hoofdeconoom van Saxo Bank in een note.

Jakobsen ziet dan ook wat overeenkomsten tussen Griekenland nu en Lehman Brothers destijds. ‘Lehman was op zijn balans 30/35 keer gefinancierd en de Griekse schuld was/is vergelijkbaar blootgesteld. Ook het morele risico is vergelijkbaar; het komt neer op een macro-financieel kader van altijd meer tijd willen kopen, hetgeen nooit werkt.’

Bron: beurshalte.nl
Geplaatst: zaterdag 4 juli 2015

Graanprijzen schieten omhoog door wereldwijd slechte weer

Het zag er zo goed uit in de eerste maanden van 2015. Uit alle belangrijke graan producerende delen kwamen geluiden over een mooie en overvloedige graanoogst. Dat optimisme was terug te zien op de termijnmarkten. Daar daalden de prijzen voor de diverse graansoorten aan een stuk. Handelaren gingen ‘short’ in de verwachting dat prijzen maar een kant op zouden kunnen en dat was omlaag.

[...]