Nieuws / Artikelen met het woord

57265 artikelen gevonden. Artikel 12311 tot 12315
Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

Europese beurzen gaan volatiele periode tegemoet

We zitten er al midden in, de storm die woedt op de Europese aandelenmarkt. Na een sterke halfjaarlijkse rally, is de onzekerheid op de beurzen teruggekeerd.

De reden hiervoor hoeven we niet ver te zoeken… De Griekse crisis zorgt voor een turbulentie periode waarvan men niet zeker weet hoe lang deze zal blijven duren.

In welke mate zal een ‘Grexit’ andere eurolanden aantasten en welke gevolgen zal dit hebben voor het voortbestaan van de Eurozone?

Bron: BNR.nl
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

Column Kees de Kort | Financiële stelsel staat op kiepen

“Er is een ongelooflijke rotzooi ontstaan waaruit alleen maar verliezers voortkomen. En dat is het resultaat van twintig jaar wanbeheer op een schaal van Argentinië, Venezuela en Nigeria.” Zo is de Griekse crisis volgens BNR’s macro-econoom Kees de Kort het best te omschrijven.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

3 dingen die je moet weten over het ‘allesbeslissende’ Griekse referendum

Het Griekse referendum van aanstaande zondag 5 juli forceert waarschijnlijk een keuze voor Griekenland: in of uit de euro. Wat is daarbij van belang?

Onvoorspelbaarheid is eerder regel dan uitzondering in de Griekse crisis. In ieder geval heeft de Griekse premier Alexis Tsipras daar zijn handelsmerk van gemaakt: binnen 12 uur de eisen van de Griekenlands schuldeisers grotendeels accepteren en vervolgens het Griekse volk weer oproepen om massaal ‘nee’ te stemmen tijdens het referendum van aanstaande zondag.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

Er bestaat een eenvoudige oplossing voor de Griekse crisis: straf de verantwoordelijken

De Griekse crisis wrijft zout in Europese wonden: overheden leenden meer dan gezond was, investeerden te weinig – ze consumeerden dat het een lieve lust was - en ze kregen dat geld nog ook. Bankiers waren extreem laks tegenover hen. Maar de banken bestraffen is niet zo evident. Ze zijn immers even cruciaal voor elke moderne maatschappij als een hart. Zonder dat is er geen sprake van zuurstof in het lichaam. Hoe moeten die problemen dan opgelost geraken? De oplossing is eenvoudig.

Luc Ryckaerts analyseerde die crisis hier al. Overlopen we even wat nu al vast staat over de oorzaken van deze crisis. Griekenland trad tot de EU en de Eurozone op basis van zwaar vervalste boeken. De schuldigen daarvoor zijn de Griekse regering, de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die die vervalsingen bedacht en dik betaald werd, én, in tweede orde, de Europese verantwoordelijken die dat mega-bedrog lieten passeren. Niemand daarvan werd tot nog toe bestraft.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

Als Europa op instorten staat, waarom houdt de euro dan stand?

Een land van eurozone dat zijn schulden aan het IMF niet terugbetaalt... een trieste première voor een ontwikkeld land in het 71-jarig bestaan van het IMF, en toch houdt de euro stand. Maandagochtend, bij de opening van de beurzen, moest de eenheidsmunt even wat inleveren, maar bij de sluiting was dat verlies alweer weggewerkt. Verbazend, vooral nu ook de Amerikaanse economie aan de beterhand is en Washington in september een eerste rentestijging in bijna tien jaar zou aankondigen.

De Europese Unie bevindt zich in een van de meest turbulente periodes in haar bestaan, maar voorlopig is van een daling van de euro geen sprake, hoewel enkele maanden geleden de pariteit met de dollar een kwestie van tijd leek.