Nieuws / Artikelen met het woord

57645 artikelen gevonden. Artikel 12861 tot 12865
Bron: HLN.be
Geplaatst: zondag 28 juni 2015

"Verantwoordelijkheid van Griekse regering tegenover eigen volk is enorm"

De Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) legt de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de onderhandelingen met Griekenland volledig bij de Griekse regering. "Ze neemt een enorme verantwoordelijkheid tegenover de eigen bevolking", zei Van Overtveldt vanavond na afloop van de eurogroep.

Bron: z24.nl
Geplaatst: zondag 28 juni 2015

Eurolanden stoppen steun aan Griekenland

Vanaf dinsdag 30 juni middernacht moet Griekenland financieel op eigen benen staan. Dan verloopt het miljardenprogramma van de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds voor het noodlijdende land. Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) wilde zaterdag het programma niet verlengen, nadat de Griekse regering totaal onverwacht een referendum aankondigde over een reddingspakket en tegelijkertijd dat pakket direct afwees.

,,Tot onze spijt hebben de Griekse autoriteiten eenzijdig de onderhandelingen afgebroken en de voorstellen van de geldschieters afgewezen”, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. De enige conclusie mogelijk is dan ook dat het programma afloopt.

Bron: z24.nl
Geplaatst: zondag 28 juni 2015

Dijsselbloem: blijven in gesprek met Grieken

De eurolanden blijven in gesprek met Griekenland, dat nog altijd deel uitmaakt van de eurogroep. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop van extra overleg tussen de ministers van Financiën van de achttien eurolanden zonder Griekenland.

Echte conclusies over de gevolgen van het mislukte overleg van de onderhandelingen met Griekenland hebben de overige eurolanden nog niet getrokken, bleek uit de toelichting van Dijsselbloem. ,,We hebben niet over specifieke risico’s gesproken”, zei de minister. ,,We houden de ontwikkelingen nu van dag tot dag nauwgezet bij en komen weer bijeen zodra dat noodzakelijk is.”

Bron: z24.nl
Geplaatst: zondag 28 juni 2015

Griekenland uit de eurozone? Niemand weet hoe dat precies moet

Na de mislukte onderhandelingen over verdere noodsteun aan Griekenland lijkt er sprake van een breuk in de eurozone. De Griekse minister Varoufakis heeft zaterdag het overleg met zijn ambtsgenoten verlaten, waarna de resterende achttien ministers probeerden vast te stellen hoe de gevolgen van een mogelijk Grieks bankroet kunnen worden beperkt.

Daarmee lijkt op het eerste gezicht ook een definitief vertrek van de Grieken uit de eurozone dichterbij te komen. Hoe dit scenario zou moeten verlopen is echter volledig onduidelijk. Griekenland kan niet zomaar de eurozone of de Europese Unie verlaten.

Bron: z24.nl
Geplaatst: zondag 28 juni 2015

Varoufakis: Ja-stem was mogelijk geweest

Er is een grote kans dat het Griekse volk bij een referendum wél zou hebben ingestemd met de voorstellen van de geldschieters van Griekenland. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zaterdag na afloop van mislukte onderhandelingen in de eurogroep (het overleg van ministers van Financiën van de eurozone) over een mogelijk reddingsplan voor Griekenland.

Door geen steun te geven aan het verzoek van de Griekse regering om het huidige steunprogramma te verlengen zodat het referendum kon worden gehouden, heeft de eurogroep grote schade toegebracht aan zijn eigen geloofwaardigheid als democratisch instituut, stelde Varoufakis. ,,Ik vrees dat die schade blijvend zal zijn.”