Nieuws / Artikelen met het woord

57853 artikelen gevonden. Artikel 12901 tot 12905
Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

3 dingen die je moet weten over het ‘allesbeslissende’ Griekse referendum

Het Griekse referendum van aanstaande zondag 5 juli forceert waarschijnlijk een keuze voor Griekenland: in of uit de euro. Wat is daarbij van belang?

Onvoorspelbaarheid is eerder regel dan uitzondering in de Griekse crisis. In ieder geval heeft de Griekse premier Alexis Tsipras daar zijn handelsmerk van gemaakt: binnen 12 uur de eisen van de Griekenlands schuldeisers grotendeels accepteren en vervolgens het Griekse volk weer oproepen om massaal ‘nee’ te stemmen tijdens het referendum van aanstaande zondag.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

Er bestaat een eenvoudige oplossing voor de Griekse crisis: straf de verantwoordelijken

De Griekse crisis wrijft zout in Europese wonden: overheden leenden meer dan gezond was, investeerden te weinig – ze consumeerden dat het een lieve lust was - en ze kregen dat geld nog ook. Bankiers waren extreem laks tegenover hen. Maar de banken bestraffen is niet zo evident. Ze zijn immers even cruciaal voor elke moderne maatschappij als een hart. Zonder dat is er geen sprake van zuurstof in het lichaam. Hoe moeten die problemen dan opgelost geraken? De oplossing is eenvoudig.

Luc Ryckaerts analyseerde die crisis hier al. Overlopen we even wat nu al vast staat over de oorzaken van deze crisis. Griekenland trad tot de EU en de Eurozone op basis van zwaar vervalste boeken. De schuldigen daarvoor zijn de Griekse regering, de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs die die vervalsingen bedacht en dik betaald werd, én, in tweede orde, de Europese verantwoordelijken die dat mega-bedrog lieten passeren. Niemand daarvan werd tot nog toe bestraft.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

Als Europa op instorten staat, waarom houdt de euro dan stand?

Een land van eurozone dat zijn schulden aan het IMF niet terugbetaalt... een trieste première voor een ontwikkeld land in het 71-jarig bestaan van het IMF, en toch houdt de euro stand. Maandagochtend, bij de opening van de beurzen, moest de eenheidsmunt even wat inleveren, maar bij de sluiting was dat verlies alweer weggewerkt. Verbazend, vooral nu ook de Amerikaanse economie aan de beterhand is en Washington in september een eerste rentestijging in bijna tien jaar zou aankondigen.

De Europese Unie bevindt zich in een van de meest turbulente periodes in haar bestaan, maar voorlopig is van een daling van de euro geen sprake, hoewel enkele maanden geleden de pariteit met de dollar een kwestie van tijd leek.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

'De 'Trots van Europa' is Ierlands bijdrage aan het giftige Europese sprookje'

In het besparingsdebat wordt Ierland vaak aangehaald als het succesverhaal van de EU-crisisstaten. Dat stemt niet overeen met de realiteit, schrijft de Irish Times:

‘De Trots van Europa’ is een uitgevonden verhaaltje dat de plaats wil innemen van de waarheden die het ontkent. Het is niet zomaar een verhaal op zichzelf. Die 'Trots' heeft een stoute broer: Griekenland. Het behoort tot een specifiek genre in de fictie: het ethische sprookje. 

Ierland is de 'Trots van Europa' omdat het het anti-Griekenland belichaamt. We zijn goed omdat we meedoen met de grote verhalen van de crisis in de eurozone. Griekenland is slecht omdat het dat niet doet. 

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 2 juli 2015

In Griekenland sterft de Europese droom

Europa lijkt zijn bestaansreden vergeten als het de Grieken uit de eurozone en mogelijk zelfs uit de Europese Unie laat stappen. Het Europese model om een einde te maken aan de geschiedenis, aan oorlogen, fascisme en bezettingen was lange tijd succesvol. Eerst werkte het in Griekenland, later volgden Spanje, Portugal en heel Oost-Europa. Nu dreigt Griekenland volgens de Britse zakenkrant Financial Times echter de voorloper te worden van een Europese disintegratie.

Zoals Lord Patten, een voormalig Europees commissaris, ooit verklaarde: “Het succes van de Europese Unie wordt bewezen door het feit dat Europeanen tegenwoordig over visquota’s en budgetten ruziën in plaats van mekaar te vermoorden.”