Nieuws / Artikelen met het woord

57876 artikelen gevonden. Artikel 13946 tot 13950
Bron: zappen
Geplaatst: dinsdag 26 mei 2015

Radar Extra: de prijs die we voor de euro betaalden

radar antoinette hertsenbergWe weten het allemaal, maar het is nooit keihard bewezen: de invoering van de euro heeft ons leven duurder gemaakt. Antoinette Hertsenberg gaat nu toch een poging doen om te achterhalen wat de euro ons nu heeft gekost. Het gaat om een tweedelige special van Radar, waarbij en passant ook even de Eurocrisis en Griekenland op begrijpelijk niveau wordt uitgelegd.

Antoinette praat met Nederlands beste economen en andere deskundigen om antwoorden te krijgen op prangende vragen. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? En kunnen zoveel verschillende landen met zoveel verschillende economieën eigenlijk wel functioneren met een gezamenlijke munt? En in de tweede aflevering: Wat is er met die 240 miljard gebeurd die naar Griekenland is gegaan en waarom pompt de Europese Centrale Bank meer dan 1100 miljard in de Eurozone?

Antoinette praat met Nederlands beste economen en andere deskundigen om antwoorden te krijgen op prangende vragen. Waarom moest de euro er eigenlijk komen? En kunnen zoveel verschillende landen met zoveel verschillende economieën eigenlijk wel functioneren met een gezamenlijke munt? En in de tweede aflevering: Wat is er met die 240 miljard gebeurd die naar Griekenland is gegaan en waarom pompt de Europese Centrale Bank meer dan 1100 miljard in de Eurozone?

[...]

Bron: rtlnieuws.nl
Geplaatst: dinsdag 26 mei 2015

Wéér deadline voor Grieken: 5 juni is het geld écht op

De bodem van de Griekse schatkist komt nu echt in zicht. 5 juni moeten er weer honderden miljoenen worden afgelost aan het IMF. Maar dat geld hebben de Grieken niet.

Begin mei wisten de Grieken nog met hangen en wurgen een lening van 750 miljoen euro aan het IMF af te betalen. Maar daar was wel een truc voor nodig die niet nog een keer kan, zegt economieverslaggever Bart Reijnen. Ze gebruikten geld van het IMF om datzelfde IMF af te betalen en die 'sigaar uit eigen doos' truc werkt niet nog een keer, zegt Reijnen. De Grieken zullen dus door de knieën moeten: "Want dan krijgen ze alsnog geld van Europa. Maar daar staan harde eisen tegenover. Want dan moeten de Grieken verder gaan bezuinigen en regeringspartij Syriza heeft tot nu toe iedere keer gezegd dat ze dat niet doen. Ze willen juist breken met het verleden."

[...]

Bron: nu.nl
Geplaatst: dinsdag 26 mei 2015

Spanje pompt 6 miljard euro in economie

Spanje gaat ruim 6 miljard euro in de economie investeren. De financiële injectie is bedoeld om economische groei te stimuleren en het land concurrender te maken.

De Spaanse regering wil ook de regels voor de arbeidsmarkt aanpassen en de vennootschapsbelasting verlagen. Die gaat van 30 procent naar 25 procent.

Een andere maatregel van het groeiprogramma is de invoering van een fiscaal voordeel voor bedrijven. Dat moet bedrijven aanmoedigen hun eigen vermogen te versterken.

[...]

Bron: nu.nl
Geplaatst: dinsdag 26 mei 2015

Griekse regeringspartij verwerpt radicaal economisch voorstel

De Griekse regeringspartij Coalitie van Radicaal Links (Syriza) heeft een voorstel verworpen van de uiterst linkse vleugel van de partij om de banken te nationaliseren, geen geld meer aan het IMF af te dragen en elke overeenkomst met geldschieters eerst in een referendum voor te leggen.

Van de ruim tweehonderd leden van het centraal comité van Syriza stemden er 95 tegen het voorstel en 75 voor. Circa dertig leden van het comité waren zondag voor de stemming al huiswaarts gekeerd.

Bron: Elsevier.nl
Geplaatst: dinsdag 26 mei 2015

Varoufakis: Grieks vertrek uit eurozone zou catastrofe zijn

Het zou een catastrofe zijn als Griekenland de eurozone verlaat. Een Grieks vertrek uit de eurozone zou 'het begin van het einde zijn van de gezamenlijke muntunie'.

De Griekse minister Yanis Varoufakis (Financiën) zei dat zondag tijdens The Andrew Marr Show van de BBC. Griekenland is nog steeds in onderhandeling met de Europese geldschieters over de financiële situatie van het land.

[...]