Nieuws / Artikelen met het woord

57860 artikelen gevonden. Artikel 14181 tot 14185
Bron: Express.be
Geplaatst: woensdag 13 mei 2015

IJslandse eerste minister is blij dat zijn land de banken niet gered heeft

Zeven jaar geleden werd IJsland zwaar getroffen door de financiële crisis, waarbij de drie belangrijkste commerciële banken van het land failliet gingen. The Economist noemde het zelfs de grootste bankencrisis die een land ooit doormaakte.

In een interview met de Zwiterse krant Le Temps verklaart Sigmundur David Gunnlaugsson, de premier van IJsland, tevreden te zijn met de manier waarop zijn land op die crisis reageerde. De banken werden niet gered op kosten van de belastingbetaler en door het lidmaatschap van de Europese Unie af te wijzen, behielden de IJslanders hun financieel-economische autonomie.

Bron: Express.be
Geplaatst: woensdag 13 mei 2015

Nog 30 dagen tot het Griekse bankroet... dan rangschikt het land naast Zimbabwe, Soedan en Somalië

Griekenland heeft 650 miljoen euro van zijn reserves bij het IMF opgenomen om een lening van 750 miljoen euro, die maandag op vervaldag kwam, aan datzelfde IMF terug te betalen. 

Dat betekent dat het aftellen naar een Grieks bankroet begonnen is, want reserves die worden opgenomen bij het IMF moeten binnen de 30 dagen opnieuw worden aangevuld. Landen die lid zijn van het IMF worden verplicht om zo'n reserverekening aan te houden voor noodsituaties.  

Volgens het persagentschap Reuters had het IMF tijdens het weekeinde toelating gegeven om de reserves op te nemen. Mocht dat niet het geval zijn geweest dan was de terugbetaling maandag niet mogelijk geweest. Volgens een Grieks official werden de reserves aangevuld met 100 miljoen euro extra cash van de Grieken zelf. De volgende weken moet Griekenland nog eens 1,5 miljard euro terugbetalen aan het IMF. Eind deze maand is eenzelfde bedrag nodig voor de betaling van de ambtenarenlonen en de pensioenen.

Bron: Express.be
Geplaatst: woensdag 13 mei 2015

Die andere crisis in het zuiden van Europa: demografische verwoesting

Het Europese statistiekbureau Eurostat heeft cijfers vrijgegeven van de geboorteratios in Europa. In alle Europese landen worden te weinig kinderen geboren om de bevolking op peil te houden. Elke vrouw zou daarvoor gemiddeld 2,1 kind moeten krijgen, als wordt afgezien van immigratie-effecten, maar geen enkel land haalt dat cijfer. Het lage aantal geboorten en de steeds hogere levensverwachting van de Europeanen leidt ertoe dat de Europeanen gemiddeld steeds ouder worden. België scoort in het middenpeleton, maar wel alweer 0,2% lager dan in 2012.

Vooral in een aantal zuiderse landen wordt de situatie stilaan catastrofaal: Spanje, Griekenland, Italië en Portugal. In Italië krijgt een op elke vier vrouwen nooit kinderen, wat zorgt voor het laagste geboortecijfer in 150 jaar. De zware economische crisis in Zuid-Europa speelt jonge, kinderloze gezinnen parten.

Bron: Express.be
Geplaatst: woensdag 13 mei 2015

BNP Paribas Fortis gaat kwart miljoen rekeningen doorlichten

De filialen van BNP Paribas Fortis hebben de opdracht gekregen om de volgende twee jaar de transacties van meer dan 250.000 klanten door te lichten. Daarbij moet worden onderzocht of de betrokken partijen zich mogelijk schuldig maken aan onwettige of onethische activiteiten, zoals witwaspraktijken of terreurfinanciering. Dat heeft de krant De Tijd gemeld op basis van een interne nota van de bank.

BNP Paribas Fortis zou zowel zakelijke als particuliere klanten tegen het licht houden en zegt zich vooral te focussen op klantentypes en transacties die een extra risico voor de integriteit van de bank zouden kunnen betekenen.

Bron: z24.nl
Geplaatst: woensdag 13 mei 2015

Economie Griekenland krimpt, terwijl rest Europa groeit

De economische groei in de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw licht versneld. Alleen Griekenland laat het afweten.

Gemiddeld boekten de eurolanden vorig kwartaal een groei van 0,4 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2014. Daarmee was de groei 0,1 procentpunt sterker dan in het voorgaande kwartaal. Met die verbetering werd de lijn van de voorgaande kwartalen doorgezet. Daarin kwam de groei steeds een fractie hoger uit dan in de voorgaande periode.