Nieuws / Artikelen met het woord

57282 artikelen gevonden. Artikel 14686 tot 14690
Bron: Express.be
Geplaatst: dinsdag 24 maart 2015

De dollarisering van de Russische economie

De instorting van de roebel - de munt verloor in 2014 de helft van zijn waarde tegenover de Amerikaanse dollar - heeft Russisch spaargeld massaal naar dollars (en in mindere mate euro’s) geleid. De hoeveelheid spaarrekeningen in vreemde valuta is vorig jaar dan ook verdubbeld van 19,4 tot 35,7%.

De Russen nemen het zekere voor het onzekere, nadat ze ook in 1993 en 1998 al een gelijkaardig avontuur hadden meegemaakt. Vele Russische banken - die zich in geldnood bevinden - zijn vragende partij en beloven tot 8% rente op dollarrekeningen. Maar het zijn vooral de Russische bedrijven die zich op dollars storten. In een poging om op bijkomende westerse sancties te anticiperen, staat nu 41,3% van de lokale bedrijfscash op dollarrekeningen.

Bron: Express.be
Geplaatst: dinsdag 24 maart 2015

Eén op zes jongeren in België leeft in armoede

In België werd drie jaar geleden 16,7 procent van de jongeren onder de leeftijdsgrens van achttien jaar met armoede geconfronteerd. Bij de gemiddelde bevolking werd een armoedeniveau van 15 procent geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

Opgemerkt wordt dat de impact van de economische crisis op de armoede in België relatief beperkt is gebleven, maar tegelijk dient te worden vastgesteld dat het armoederisico bij jongeren een lichte toename heeft gekend, terwijl bij oudere generaties een verbetering kon worden genoteerd.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 24 maart 2015

Japan maakt zich op voor de grootste beursgang ooit

Afgelopen jaar zorgde China’s Alibaba Group voor een monster van een beursgang, ’s werelds grootste zelfs tot nu toe. Dit jaar komt Japan met een eigen monster dat waarschijnlijk de IPO van Alibaba zal overtreffen als ’s werelds meest massale beursgang ooit gezien.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 24 maart 2015

“Prijsdaling olie wijst op onheil voor obligaties”

De giftige combinatie van de hoge schuldenniveaus in de oliesector en de scherpe daling van de prijzen van de grondstof hebben enorme effecten op de wereldwijde economie. Daarvoor waarschuwen economen van de Bank of International Settlements (BIS).

De Bank of International Settlements staat ook wel bekend als de centrale bank van de centrale banken en is een van de weinige organisaties die de financiële crisis van 2008 heeft voorspeld. Nieuw onderzoek van BIS toont nu aan de totale schuld van de olie- en gassector wereldwijd uitkomt op grofweg 2,5 biljoen dollar. Dat is 2,5 keer zoveel als het geval was aan het eind van 2006.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 24 maart 2015

Cash geld is beter dan spaargeld

Als ik jou 10.000 euro cash leen om bijvoorbeeld een nieuwe tuin aan te leggen, gebeurt er iets gek. Je tuinman krijgt je 10.000 euro en stopt deze onder zijn matras. Hij bezit nu 10.000 euro. Maar ook ik bezit nog steeds diezelfde 10.000 euro. Ik heb namelijk een vordering ter waarde van dat bedrag op jou. Voilà, 10.000 euro uit het niets gecreëerd.

Dit is -in een notendop- de werking van ons financieel systeem. Iedere keer als er nieuwe schulden worden gemaakt, komt er meer geld in omloop. Eigenlijk zeg ik dat verkeerd.

De hoeveelheid geld stijgt niet op deze manier, maar wel de claims die ontstaan op diezelfde hoeveelheid geld.