EUR/USD: | GOUD: | ZILVER: | BTC:
33
kliks
Bron: BNR.nl
29
kliks
Er zijn 50 artikelen gevonden met het woord .
Artikel 15156 tot 15160
Geplaatst op: maandag 27 april 2015

Meer hypotheekschuld leidt niet tot meer welvaart, maar hindert economisch herstel

Toeval of niet, opeens komen van verschillende kanten, Rabo econoom Van Dalen en Amsterdam School of Real Estate (ASRE), geluiden dat de loan-to-value (LTV) ratio van hypotheken niet veel lager moet worden dan het nu is. Beide bijdragen zijn te vinden als blog op de NVM website. Kennelijk gesterkt door deze berichten stuurden de makelaars zelf een brandbrief naar de regering over deze kwestie. “Het loopt de spuigaten uit wat betreft de verzwaringen van de hypotheeknormen voor woningconsumenten. Het cumulatieve effect van deze  maatregelen heeft niet alleen een negatief effect op prijzen en transacties, maar zorgt ook voor onrust.”

Inderdaad zullen woningprijzen naar alle waarschijnlijkheid dalen als de LTV ratio omlaag gaat. De rente kan nauwelijks verder naar beneden, waardoor het effect van lagere leenquotes snel voelbaar zal zijn. Makelaars vrezen dat woningprijsdalingen hun verkoopcijfers beïnvloeden, terwijl banken bang zijn dat de nominale tegenwaarde van hun tophypotheken afneemt. Het ASRE onderzoek spreekt daarnaast van welvaartsverlies omdat lagere LTV ratio’s koopstarters dwingen om meer eigen geld mee te nemen bij de aankoop van hun woning. Daarvoor zullen ze enige tijd moeten sparen vanuit een al dan niet zelfstandige huurwoning. Dit ‘gedwongen’ sparen legt, volgens ASRE, beperkingen op aan het consumptiepatroon van deze vaak jonge huishoudens hetgeen leidt tot welvaartsverlies. Deze redenering impliceert dat woningaankoop zonder eigen geld, dus met een tophypotheek, wel ruimte biedt voor welvaart. Staat welvaart dan gelijk aan schuld? Lijkt me niet want zodra je een handtekening zet onder koop- en tophypotheekakte heb je getekend voor meer schuld dan het huis waard is, ofwel een negatief vermogen. In de andere landen heten dergelijke hypotheken overigens subprime. Het duurt tenminste vijf jaar voordat je weer een beetje boven water staat, tenminste als alles goed gaat qua aflossing en marktprijsontwikkeling. De aflossing van starterleningen duurt bijvoorbeeld langer en ook waar woningprijzen dalen blijft het vermogen op het huis langer negatief. Mogelijk beleven woningeigenaren met tophypotheken wel een zekere ‘welvaart’ qua consumptiepatroon, zoals het ASRE onderzoek het verwoordt, maar dat geldt vooralsnog niet voor het reëel vermogen.

Lees verder op Huizenmarkt-Zeepbel.nl
Geplaatst op: maandag 27 april 2015

Moeten we ook hier alle gas uit de ondergrond halen, en aardbevingen als normaal gaan beschouwen?

'Het blijft een knoert van een paradox: nog nooit eerder weten zo precies hoe slecht de aarde er aan toe is, en nooit hebben we zoveel milieudestructie veroorzaakt', schrijven Dirk Holemans en Michel Bauwens.

[...]

Lees verder op knack.be
Geplaatst op: maandag 27 april 2015

De holle economische belofte van het TTIP verdrag

Pas op voor de holle economische belofte van het TAFTA/TTIP verdrag tussen de VS en de EU. De claims over de economische impact van TTIP, zijn niet alleen zeer bescheiden, ze zijn fundamenteel misleidend. De in opdracht van de Europese Commissie gebruikte economische modellen, zijn van de soort die bekend staan als Computable General Equilibrium (CGE) modelling, en zijn berucht om hun vooringenomenheid. Ze kunnen gemakkelijk worden gemanipuleerd om de soort van de resultaten op te leveren die de onderzoeker wil verkrijgen. Ze overdrijven het potentiële voordeel van TTIP en bagatelliseren de mogelijke kosten.

[...]

Lees verder op Biflatie.nl
Geplaatst op: maandag 27 april 2015

Belgische huizen worden goedkoper?

Volgens de cijfers van de afgelopen jaren zijn Belgische woningen te duur. Deze cijfers werden vrijgegeven door de Or­ga­ni­sa­tie voor Eco­no­mi­sche Sa­men­wer­king en Ont­wik­ke­ling (OESO) en het week­blad The Eco­no­mist.

Als we deze rapporten moeten geloven, behoort de Belgische huizenmarkt tot de duurste ter wereld. Steeds meer en meer studies gaan hier tegenin en tonen aan dat het toch niet zo erg is gesteld met onze vastgoedmarkt.

Lees verder op Beurs.com
Geplaatst op: maandag 27 april 2015

Pimco: Obligatiemarkt niet klaar voor renteverhoging

De Amerikaanse Federal Reserve zal de rente waarschijnlijk in september verhogen, ondanks het feit dat fixed-income prijzen aantonen dat handelaren niet volledig klaar zijn voor deze verhoging. Dat meldt Pacific Investment Management Co (Pimco).

Pimco, ’s werelds grootste obligatiefonds, zegt zelf in te spelen op de verwachte renteverhoging door het aantal posities in obligaties met een korte looptijd te beperken, zo meldde portfoliomanager Mihir Worah. Obligaties met een korte looptijd bevinden zich in de groep obligaties die het meest beïnvloed worden door wat de Federal Reserve doet met het belangrijkst rentetarief.

Lees verder op SlimBeleggen.net

Navigeer door nieuws en artikelen

Over GoudPortal.nl

Goudportal.nl is in 2009 opgericht door Richard de Feber om de andere kant van het economische nieuws te belichten. Veel van het nieuws omtrent de economie en de crisis dat wordt gepubliceerd door de gevestigde media is totaal niet gebaseerd op de huidige werkelijkheid. Mensen beginnen wakker te worden uit de droom dat de economie altijd maar door kan groeien. De gemiddelde burger wordt steeds slimmer en gaat zelf op onderzoek uit.

Goudportal.nl heeft een unieke samenstelling van nieuws voor u geselecteerd, zodat u altijd op de hoogte bent van wat er speelt in de wereld. Op Goudportal.nl staan dagelijks nieuwe headlines over de economie, goud, cryptocurrencies en nog tal van andere onderwerpen. U kunt zelf bepalen welke onderwerpen u als nieuws wenst te zien op Goudportal.nl. U kunt de rubrieken zelf in of uitschakelen en zo het nieuws te personaliseren.

Heeft u zelf interessant nieuws dat u wilt delen? Tip de redactie en stuur een e-mail naar [email protected].

Tip de redactie

Naam:
E-mailadres:
Opmerking:

Bedankt voor uw bericht. Wij gaan er zo snel mogelijk mee aan de slag! U kunt het venster nu sluiten.

Goudportal.nl

Categorieën in- en uitschakelen
Edelmetalen
Cryptocurrency
Grondstoffen
Economie Algemeen
Crisis & Recessie
(Geo-) politiek
Oorlog & Conflicten
Corruptie & Schandaal
Trends & Transitie
Miljonairs & Miljardairs