Nieuws / Artikelen met het woord

57265 artikelen gevonden. Artikel 16191 tot 16195
Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 23 januari 2015

Explodeert na de Zwiserse Frank ook deze munt?

Vorige week zette de Zwitserse centrale bank de financiële wereld op haar kop. Na jaren gekoppeld te zijn aan de euro, werd de koers van de Zwitserse frank terug overgelaten aan de vrije markt. En die bepaalde dat de Zwitserse frank veel meer waard was dan wat de centrale bank dicteerde. Zijn er nog andere munten die hetzelfde kunnen ondergaan?

Jim Rogers, de beursgoeroe die de gebeurtenissen van vorige week voorspelde in zijn boek “Street Smarts”, denkt van wel. Volgens hem is de koppeling van de Hong Kong dollar aan de Amerikaanse dollar niet houdbaar.

Bron: standaard.be
Geplaatst: donderdag 22 januari 2015

Wat kan de ECB-bazooka van 1.140 miljard euro?

De Europese Centrale Bank gaat fors investeren in het opkopen van staatsobligaties. Maar hoe moet die ‘bazooka’ de economie weer op het goede spoor brengen? De belangrijkste vragen op een rij.

Centrale banken kunnen in normale omstandigheden de economie afremmen door de beleidsrente te verhogen, of stimuleren door te verlagen. Ze hebben ondertussen de rente al lang tot ongeveer 0 procent verlaagd, maar de economische activiteit blijft te laag. Daarom versoepelen ze het geldbeleid met uitzonderlijk maatregelen zoals QE: letterlijk Quantitative Easing of ‘kwantitatief versoepelen’. De centrale bank koopt dan grote hoeveelheden obligaties op. Daardoor stijgen de obligatiekoersen (en daalt de obligatierente) én krijgen de verkopers van die waardepapieren cash op hun rekening. Dat is nieuw gecreëerd geld door de centrale bank: vandaar dat je ook kan spraken van ‘geld drukken’.

Bron: Biflatie.nl
Geplaatst: donderdag 22 januari 2015

De Nationale Pensioen Flop

Tot diep in de 19e eeuw vormden eigen kinderen de belangrijkste pensioenvoorziening. Je zou kunnen zeggen dat het de participatiemaatschappij in optima forma was.

Vanaf ca. 1880 nam Nederland langzaam afscheid van haar traditionele landbouweconomie (na een internationale landbouwcrisis) en deed in ons land de industrialisatie haar intrede.

Bron: Goudvergelijken.nl
Geplaatst: donderdag 22 januari 2015

ECB gaat ruim 1,1 biljoen in economie pompen

De Europese Centrale Bank gaat in de komenden jaren voor in totaal 1,14 biljoen euro de economie stimuleren.

Tot en met september 2016 zal de centrale bank van Europa iedere maand 60 miljard euro creëren.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 22 januari 2015

ECB vermindert eigen ‘vuurkracht’ met besluit

De Europese Centrale Bank (ECB) snijdt zichzelf mogelijk in de vingers met het donderdag aangekondigde opkoopprogramma van staatsobligaties. Voor het besluit was een compromis nodig, waardoor nationale overheden een groot deel van de risico’s dragen. Volgens de Tilburgse hoogleraar economie Harald Benink vermindert dit de ‘vuurkracht’ van de ECB bij toekomstige reddingsoperaties.