Nieuws / Artikelen met het woord

57265 artikelen gevonden. Artikel 16436 tot 16440
Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 15 januari 2015

Oliekartel OPEC verwacht minder vraag naar olie

De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) verwacht dat de vraag naar zijn olie dit jaar minder sterk zal zijn dan eerder gedacht.

Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van het oliekartel dat donderdag werd gepubliceerd.

De dagelijkse vraag naar OPEC-olie zal dit jaar gemiddeld 28,8 miljoen vaten (van 159 liter) bedragen, een vermindering van 100.000 vaten per dag in vergelijking met de voorspelling van vorige maand. Het uit twaalf landen bestaande oliekartel voorziet in zo'n 40 procent van de totale wereldwijde oliebehoefte.

Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 15 januari 2015

Economie Rusland krimpt 4 tot 5 procent

De Russische economie kan dit jaar met 4 tot 5 procent krimpen als de olieprijs rond de 45 dollar per vat blijft hangen.

Dat heeft de Russische minister van Economische Zaken Aleksej Oeljoekajev gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

Volgens de minister is dat het slechtste scenario voor de Russische economie, omdat hij verwacht dat de olieprijs wel wat zal stijgen. De inkomsten uit de olie- en gasindustrie zijn goed voor ongeveer 50 procent van de overheidsbegroting van Rusland.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 15 januari 2015

Financiële markten daveren op hun grondvesten door Zwitserse Frank

Na de oliecrash van de laatste maanden is nu de Zwitserse Frank die de financiële markten door elkaar schud. Tijdens de financiële crisis had de Zwitserse Centrale Bank de Zwitserse Frank gekoppeld aan de euro omdat de Frank te sterk werd en de competitiviteit van het land in gevaar bracht. Nu geeft de Zwitserse Centrale Bank deze koppeling op, gevolg: bloedbad.

Pikant detail: de dag dat de Zwitserse Centrale Bank besloot om de Zwitserse Frank te koppelen aan de euro aan een wisselkoers van EUR/CHF tegen 1,20 was “toevallig” ook de dag waarop de goudprijs een (voorlopige?) piek bereikte.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 15 januari 2015

Waarom de outlook voor banken somber is

Sinds de financiële crisis zijn hebben de lage rentes de marges van banken enorm gedrukt. In de Verenigde Staten was er een opleving van de hypothekenmarkt en later die van de leningenmarkt, maar dit was allemaal te danken aan de Federal Reserve die de rentes op staatsobligaties op all time lows lieten. Zonder die verrassingen, was er voor bankinvesteerders weinig positiefs te vinden. De gemiddelde omzet van is namelijk maar amper gestegen en juridische kosten rezen juist de pan uit. Veel banken werden dan ook gedwongen om met kostenbesparingen hun winstdoelstellingen te behalen.

Maar de winstcijfers over 2014 kunnen nog meer haken en ogen met zich meebrengen. ‘De grote banken zullen problemen blijven houden met juridische kosten en kapitaal’, denkt Anton Schutz, investeerder in banken bij Mendon Capital.

Bron: Express.be
Geplaatst: donderdag 15 januari 2015

Wereldeconomie draait alleen nog op Amerikaanse motor?

e verwachtingen voor de wereldwijde economische groei de volgende jaren moeten naar beneden worden bijgesteld. Reden voor het grotere pessimisme zijn de tegenvallende economische prestaties in de eurozone, Japan en enkele belangrijke opkomende economieën die getroffen worden door de lagere olieprijzen. Dat is de boodschap van een rapport van de Wereldbank.