Nieuws / Artikelen met het woord

58133 artikelen gevonden. Artikel 16676 tot 16680
Bron: blogspot.nl
Geplaatst: vrijdag 6 februari 2015

Afscheid van Nederlands betaalsysteem markeert Europese eenwording

Per eind januari 2015 is er een einde gekomen aan een lange periode van strikt Nederlands betalingsverkeer. Al het betalingsverkeer is nu op Europese leest geschoeid, want de Nederlandse betaalmarkt is onderdeel geworden van de Europese  Single Euro Payments Area (SEPA). De Nederlandse ervaringen leren dat samenwerking, open infrastructuren en overleg kunnen helpen bij de samensmelting  van de nationale betaalmarkten tot een Europese markt.

Op 1 augustus 2014 kwam er met de overgang naar IBAN een eind aan de Nederlandse overboekingen en incasso’s. Dit jaar is er ook een einde gekomen aan de verwerking van de andere strikt Nederlandse betalingen, zoals die met de Chipknip. Dit stopzetten van de nationale infrastructuur markeert het einde van een historisch tijdperk van bijna 100 jaar Nederlands giraal betalingsverkeer. In de tweede helft van de vorige eeuw werd de Nederlandse betaalmarkt vooral gekenmerkt door een mix van concurrentie en samenwerking tussen twee gescheiden systemen: de Postcheque- en Girodienst (PCGD) en de banken van de BankGiroCentrale (BGC). De PCGD (later Postbank, nu onderdeel ING Bank) werd door de overheid in 1918 opgericht om het girale betalingsverkeer te bevorderen. De BGC (later Interpay, nu Equens) werd in 1967 door de banken opgericht voor de geautomatiseerde verwerking van hun onderlinge betalingsverkeer.

Bron: z24.nl
Geplaatst: vrijdag 6 februari 2015

Kan dat dan? Rente van sommige obligaties zakt onder nul

Op het moment vindt een economisch fenomeen plaats waarvan velen zich hebben afgevraagd of het überhaupt mogelijk was. De rente op sommige obligaties, van landen en ook van grote bedrijven, zijn negatief geworden.

Bron: demorgen.be
Geplaatst: vrijdag 6 februari 2015

Europese Centrale Bank draait Griekse regering duimschroeven aan

De aankondiging komt in Athene hard aan. Het is de eerste keer sinds de nieuwe Griekse regering van premier Tsipras de bestaande kredietakkoorden met de trojka van schuldeisers EU, IMF en ECB opzegde, dat ze het deksel op de neus krijgt.

Bron: elsevier.nl
Geplaatst: vrijdag 6 februari 2015

Hoe Noord-Korea en Rusland nog dichter bij elkaar komen

Er komt onder meer een speciaal orgaan binnen de Russische Kamer van Koophandel dat zich gaat richten op de handelsrelatie met Noord-Korea, schrijft de Russische staatsomroep RT . Dit orgaan moet erop toezien dat Russische bedrijven in contact kunnen komen met partners in Noord-Korea om handel en investeringen te bevorderen en zakelijke transacties soepeler te laten verlopen.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 5 februari 2015

In Rotterdam ligt de olie te wachten op betere tijden

Oliehandelaren hebben een recordhoeveelheid brandstoffen opgeslagen in Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen.

Door de forse daling van de olieprijzen sinds de zomer van 2014 zijn ook onder meer benzine en diesel flink goedkoper geworden. Het uitgangspunt van de handelaren is de brandstoffen op termijn tegen hogere prijzen te verkopen.

Uit cijfers van het PJK International, een bedrijf dat de opslagniveaus registreert, blijkt dat in totaal 5,8 miljard ton brandstof is opgeslagen in de drie steden. Dat is volgens oprichter Pieter Kulsen het meeste sinds het begin van de registraties in 1995.