Nieuws / Artikelen met het woord

57645 artikelen gevonden. Artikel 17046 tot 17050
Bron: nu.nl
Geplaatst: woensdag 7 januari 2015

Deflatie is slecht? Nu ineens is het weer goed volgens nu.nl

Er is een verschil tussen goede en slechte deflatie. Bij slechte deflatie krimpt de economie en dalen de lonen, bij goede deflatie krimpt vooral de olieprijs, zoals in december 2014 het geval is.

"De deflatie van december is goede deflatie, die wordt puur veroorzaakt door de lage olieprijs. Het wordt een ander verhaal als de deflatie een gevolg is dat alle prijzen dalen en de economie krimpt waarbij ook de lonen worden verlaagd. Dan kom je in een negatieve spiraal en is er sprake van slechte deflatie. Ik zou er niet zenuwachtig van worden", aldus De Jong tegen NU.nl.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: woensdag 7 januari 2015

Column Kees de Kort | Positief als de ánder het initiatief neemt

"Er moet duidelijk wat gebeuren in Europa. Dan zou je zeggen: kijk eerst naar jezelf." Maar dat doet de Franse minister van Economische Zaken, Macron, natuurlijk niet, zegt BNR’s macro-econoom Kees de Kort. “Die kijkt eerst naar de ECB en naar Duitsland.”

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: woensdag 7 januari 2015

De zware start van 2015 in 4 grafieken

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat aandelen maandag massaal van de hand gedaan zijn na zorgen over de lagere olieprijzen en speculaties omtrent een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. De olieprijs gleed weg tot onder de 50 dollar per vat en de euro gleed praktisch naar het laagste niveau in negen jaar (tegenover de dollar). Hier zijn vier grafieken die duidelijk maken hoe de financiële markten dit jaar van start zijn gegaan.

Bron: blogspot.nl
Geplaatst: woensdag 7 januari 2015

Olieprijs is niet de enige grondstof onder druk

[...]

De olieprijs is echter niet de enige grondstof dat zwaar onder druk staat. De prijs van ijzererts daalde vorig jaar vergelijkbaar en wel van $ 135 per ton naar $ 70 per ton. Volgens analisten van Citibank kan de prijs in de loop van dit jaar verder dalen naar de $ 60 per ton. Nu is het niet ongebruikelijk dat analisten het meest pessimistisch zijn als de bodem daar is en omgekeerd.

Bron: joop.nl
Geplaatst: woensdag 7 januari 2015

Langzaam op weg naar de volgende grote oorlog?

In onze wereld is geld verworden tot religieus doel dat alle middelen heiligt. De mens zelf is in de kern echter een moreel wezen. De steeds dwingender wordende economische geest botst daarom als water op vuur op deze innerlijke bezieling. Wat zijn daarvan de gevolgen?

In rap tempo wordt de welvaartstaat afgebouwd (eens opgebouwd om nooit meer oorlog te willen), neemt de sociale mobiliteit af (de meritocratie bleek grotendeels een mythe), wordt geknabbeld aan de rechtsstaat (denk aan TTIP of de spionerende overheid) en valt de een na andere zekerheid weg. Met keer op keer als belangrijkste legitimering het argument dat de sociale staat teveel geld kost. Vroeger dachten ze daar heel anders over. Maar voorlopig zal niet uit een ander vaatje worden getapt dan uit het economische. Onze leiders lijken zich daarmee niet of onvoldoende te realiseren wat de giftige gevolgen hiervan kunnen zijn. Goedkoop is namelijk duurkoop.