Nieuws / Artikelen met het woord

57265 artikelen gevonden. Artikel 17286 tot 17290
Bron: Express.be
Geplaatst: vrijdag 12 december 2014

Zit er opnieuw een Black Swan in de economie verborgen?

Ze worden Black Swans genoemd, de risico’s waar de wereldeconomie mee wordt geconfronteerd en die eigenlijk onvoorspelbaar zijn. De naam is ontleend aan een boek van auteur Nassim Taleb die daarmee internationale roem heeft verworven. Zowat elke econoom die naam waardig speurt tegenwoordig naar de fameuze zwarte zwanen, die echter niet altijd met zekerheid determineerbaar zijn.

Een aantal mogelijkheden willen we u niet onthouden. Een mogelijke ‘black swan’ is een G7-boom. De groei in de ontwikkelde landen herstelt in dit scenario sneller dan verwacht, dankzij aantrekkende bedrijfsinvesteringen en consumentenbestedingen. De Fed kan dan de balans sneller dan verwacht verkleinen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 12 december 2014

Lage olieprijzen vergroten risico's op mondiale crisis

Op de financiële markten gebeurde er in de afgelopen weken het één en ander. De dollar ligt als een speer in de markt, maar meest opvallend was uiteraard de scherpe daling van de olieprijs. Het ziet er naar uit dat het goedkoper worden van de energie de wereldeconomie een duwtje in de rug zal geven, maar sommige regio’s profiteren daar meer van dan anderen.

De meeste groeimarkten, we denken dan op de eerste plaats aan China en India, importeren het merendeel van hun energie en zij staan dus op de eerste rij om voordeel te behalen uit het goedkoper worden van de olie. Dat betekent dat de bedrijfswinsten van die landen zullen stijgen en dat de beurskoersen dus eveneens de wind in de zeilen kunnen krijgen.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 12 december 2014

De koppige houding van de ECB gaat ons nog allemaal heel wat kosten

We hebben het je nog gezegd. De tweede TLTRO-ronde waarmee de Europese Centrale Bank goedkope leningen aan commerciële banken wil slijten, kent bijzonder weinig succes.

Vetr meldt dat de centrale bank al in september op niet veel interesse heeft kunnen rekenen:”(…)Europese banken hebben toen slechts 82,6 miljard EUR opgenomen. [Dat is] ver beneden de verwachte reikwijdte van 100 miljard tot 300 miljard EUR.”

Verder beweert dezelfde website dat de ECB had verwacht om 400 miljard EUR uit te lenen aan financiële instellingen. Met de tweede ronde van vandaag erbij gerekend heeft Draghi slechts 212,44 miljard EUR kunnen uitdelen of 46,89% minder dan gehoopt.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 12 december 2014

Kwantatieve verruiming eindelijk ook in Europa?

Mario Draghi van de Europese Centrale Bank rekent blijkbaar op de kracht van het woord om zijn monetaire politiek te doen slagen. Waarschijnlijk rekent Draghi nog altijd op een herhaling van het succes van zijn ‘whatever it takes’ toespraak, waarmee hij enkele jaren geleden er succesvol in slaagde om de euro uit het moeras te trekken.

De belangrijkste gebeurtenis op de financiële markten was in de maand december was zonder enige twijfel de persconferentie van ECB-president Mario Draghi. Die leverde volgens ABN Amro minder concrete informatie op over het toekomstige beleid dan waarop was gehoopt en de markten reageerden teleurgesteld.

Bron: Express.be
Geplaatst: vrijdag 12 december 2014

Moslimverraad ligt aan de basis van daling olieprijs

De plotse val van de olieprijs is het gevolg van een verraad dat tegen de belangen van de moslimwereld ingaat. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani gezegd tijdens een kabinetsvergadering, aldus de Associated Press. Volgens Rouhani is de daling ‘op zijn minst gedeeltelijk politiek gemotiveerd.’

De prijs van een vat olie is sinds juni met ruim 40% gedaald, wat Iran in een moeilijk parket brengt, gezien de Islamitische Republiek reeds langer kreunt onder de door de VS en Europa opgelegde economische sancties, waarmee het Westen toegevingen wil afdwingen inzake het Iraanse kernprogramma.

[...]