Nieuws / Artikelen met het woord

57606 artikelen gevonden. Artikel 18151 tot 18155
Bron: Cassandraclub
Geplaatst: donderdag 20 november 2014

Koolstof-bubbel-update: steenkoolmijnen dicht en schalie-olie nieuws

Er wordt ontzettend veel geleend geld geïnvesteerd in de winning van fossiele brandstoffen. Aangelokt door de hoge prijzen van aardgas, steenkool en olie en beloftes over onuitputtelijke voorraden hebben investeerders hun kapitaal geïnvesteerd in teerzand- en schalie-olieprojecten en in boorplatforms om in de poolstreken en in de diepzee te boren. Er is sprake van overinvestering: een koolstof-zeepbel.

Of de investeringen ooit terugverdiend zullen worden is maar de vraag. Oliemaatschappijen hebben de afgelopen jaren al enorme bedragen moeten afschrijven. De produktiekosten stijgen en de prijs van fossiele brandstoffen is aan het dalen, zodat er per vat olie of per ton steenkool steeds minder winst gemaakt kan worden.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 20 november 2014

OPEC bekijkt evolutie olieprijs

Op de oliemarkt lijkt de bodem nog altijd niet in zicht. Binnen enkele dagen komen de leden van de OPEC, het kartel van olieproducerende landen, bij elkaar om zich over de evolutie van de olieprijs te buigen. Het is allesbehalve zeker dat er productiebeperkingen aangekondigd zullen worden, veel zal afhangen van de houding van Saoedi-Arabië.

Vorige week streden goede macro-economische cijfers en dalende olieprijzen om de gunst van de belegger, aldus ABN Amro. Centrale bankiers deden nog een duit in het zakje met opmerkingen over hun inflatieverwachtingen, China vierde zijn vrijgezellen dag, Amerika haar ‘Veterans Day’ en met name Europese bedrijven kwamen met hun kwartaalcijfers.

Bron: Cassandraclub
Geplaatst: donderdag 20 november 2014

Europese olie-import neemt verder af

De olieprijs is flink gedaald. Een vat Brent-olie kostte in juni nog $111. Half november hoef je nog maar $80 dollar te betalen: 28% minder.

De olieprijs daalt zo snel omdat er minder vraag is naar olie. De VS importeert steeds minder olie en uit de nieuwste cijfers blijkt dat ook Europese landen steeds minder olie importeren.

Nederlandse olie-import daalt gestaag

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 20 november 2014

Europa kan nog altijd ontsnappen aan deflatie

Regelmatig wordt in Europa nog steeds aan de alarmbel getrokken met betrekking tot het deflatiegevaar. De inflatie is historisch gezien erg laag en dergelijke lage inflatie werkt onvermijdelijk deflatie in de hand. Sommige economen spreken van disinflatie, maar het verschil tussen inflatie en deflatie is wel erg klein. Hoe groot moet het deflatiegevaar ingeschat worden?

De vraag stellen is makkelijk, het antwoord geven een stuk moeilijker. De economen van Bank Degroof blijven een scenario van aanhoudende deflatie in de eurozone uitsluiten om volgende vier redenen: 1. De economische activiteit zou enigszins moeten verbeteren door de groei van de Amerikaanse economie. 2. Noch de markten noch de consumenten verwachten deflatie. 3. De lonen zijn de afgelopen twaalf maanden in een gematigd tempo blijven toenemen. 4. De recente ontwikkelingen op de wisselmarkten werken de ingevoerde inflatie in de hand.

Bron: nu.nl
Geplaatst: donderdag 20 november 2014

Dit moet u weten over de olieprijs

De olieprijs daalt. Dit jaar piekte een vat olie in juni nog op ruim 115 dollar, inmiddels is de prijs gedaald tot onder de 80.

De olieprijs heeft veel invloed op de nationale en de wereldeconomie, momenteel schommelt de prijs op 77 dollar per vat.

De lage prijs voert de druk bij de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) op om actie te ondernemen. Alle ogen zijn daarom gericht op 27 november, dan komen de twaalf OPEC-landen bijeen en worden al dan niet maatregelen aangekondigd.

Wat veroorzaakt de lage prijs en welke maatregelen kunnen we verwachten? NU.nl legt het in vijf vragen uit.