Nieuws / Artikelen met het woord

57645 artikelen gevonden. Artikel 18166 tot 18170
Bron: z24.nl
Geplaatst: vrijdag 21 november 2014

China groeit maar met 7,3 procent: centrale bank verlaagt rente

De Volksbank van China verlaagt een aantal belangrijke rentetarieven in een poging de weggezakte economische groei een impuls te geven. Dat maakte de centrale bank van de op een na grootste economie ter wereld vrijdag bekend.

De rente waartegen financiële instellingen eenjarige leningen kunnen afsluiten bij de Volksbank gaat met 0,4 procentpunt omlaag tot 5,6 procent. De depositorente die banken ontvangen als zij overtollige middelen onderbrengen bij de centrale bank daalt met 0,25 procentpunt naar 2,75 procent.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 21 november 2014

DNB haalt in het diepste geheim goud terug naar Nederland

De Nederlandse Bank (DNB) heeft in het diepste geheim goud terug gehaald naar Nederland. Vandaag bericht DNB dat zij haar locatiebeleid voor de goudvoorraad heeft aangepast. Hoewel Duitsland op de officiële wijze maar moeilijk haar goud uit de VS gerepatrieerd krijgt, leek het De Nederlandse Bank verstandig om Nederlands goud in het diepste geheim te verschepen. En met succes. 20% aan officieel Nederlands goud heeft zij weten te verhuizen van de VS naar Nederland. Een enorme hoeveelheid.

In de oude situatie bevond zich 11% van de goudvoorraad in Nederland, 51% in de VS, terwijl het resterende deel in Canada (20%) en het Verenigd Koninkrijk (18%) opgeslagen was. De locatieverdeling volgens het herziene beleid ziet er als volgt uit: 31% in Amsterdam, 31% in New York, terwijl de percentages voor Ottawa en Londen met respectievelijk 20 en 18 onveranderd blijven. Aldus

NOS bericht dat het gaat om een voorraad met een marktwaarde van 4 miljard. Blijkbaar wordt de rol van goud in het hedendaagse monetaire systeem toch meer waarde toegeschreven dan dat menigeen doet vermoeden. Waarom zou de herverdeling plaats vinden in het diepste geheim wanneer het een achterhaald concept zou betreffen? DNB geeft hiermee onbedoeld aan dat er een verschuiving plaats vindt op monetair vlak. De goudprijs is aan fluctuaties onderhevig maar geldt nog steeds als het meest waardevaste concept van geld.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: vrijdag 21 november 2014

Column Kees de Kort | Mario, bedankt!

Negatieve rente bij de Duitse banken, Nederlandse miniplusjes als je een vergrootglas meeneemt en regionaal herstel in de VS. Op geheel eigen wijze gaat BNR’s economiecommentator Kees de Kort in op de macro-economische stand van zaken.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 21 november 2014

Draghi wil alles doen om de inflatie omhoog te drijven. Waar hebben we dat eerder gehoord?

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), voelt zich blijkbaar geïnspireerd. Vandaag heeft hij verklaard dat de ECB er alles aan zal doen om de inflatie te doen aanwakkeren. 

Volgens The New York Times (NYT) bereidt de ECB een nieuwe stimulusronde voor.

Draghi meent dat de inflatie moet stijgen:”We moeten er alles aan doen om de inflatieverwachtingen zo snel mogelijk in te lossen en te voldoen aan onze opdracht tot prijsstabilisatie.”

Bron: nu.nl
Geplaatst: vrijdag 21 november 2014

Terughalen Nederlandse goudvoorraad is gevoelskwestie

Het terughalen van 130 ton Nederlands goud uit de Verenigde Staten naar Amsterdam door De Nederlandsche Bank is een gevoelskwestie.

Dat zegt Sylvester Eijffinger vrijdag, hoogleraar financiële economie aan de universiteit van Tilburg, tegen NU.nl.

"Het is ons goud, dat hoort in onze centrale bank te liggen. Dat is niet alleen een prettig gevoel voor De Nederlandsche Bank, maar ook voor de Nederlanders."