Nieuws / Artikelen met het woord

57627 artikelen gevonden. Artikel 18261 tot 18265
Bron: Cassandraclub
Geplaatst: maandag 17 november 2014

Koolstof-bubbel-update: steenkoolmijnen dicht en schalie-olie nieuws

Er wordt ontzettend veel geleend geld geïnvesteerd in de winning van fossiele brandstoffen. Aangelokt door de hoge prijzen van aardgas, steenkool en olie en beloftes over onuitputtelijke voorraden hebben investeerders hun kapitaal geïnvesteerd in teerzand- en schalie-olieprojecten en in boorplatforms om in de poolstreken en in de diepzee te boren. Er is sprake van overinvestering: een koolstof-zeepbel.

Of de investeringen ooit terugverdiend zullen worden is maar de vraag. Oliemaatschappijen hebben de afgelopen jaren al enorme bedragen moeten afschrijven. De produktiekosten stijgen en de prijs van fossiele brandstoffen is aan het dalen, zodat er per vat olie of per ton steenkool steeds minder winst gemaakt kan worden.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 17 november 2014

De Spaanse economie is helemaal niet zo slecht

Spanje wordt vaak in het rijtje gezet bij de slechts presterende landen binnen de Eurozone. Het is inderdaad een feit dat er genoeg problemen in Spanje aanwezig zijn. De jeugdwerkloosheid speelt binnen de Spaanse economie een zeer belangrijke rol. Deze werkloosheid bedraagt maar liefst meer dan 50% en daardoor lijken de vooruitzichten niet zo reuskleurig te zijn.

Toch moeten we met dergelijke uitspraken voorzichtig zijn. De zomermaanden zijn inmiddels achter de rug en voor Spanje zijn deze maanden meestal ‘gouden’ maanden. Als gevolg van de flinke opkomst van het aantal vakantiegangers profiteren Spaanse bedrijven hier flink van. Elk jaar zijn de stranden aan de Spaanse kusten weer goed bezet. Maar ook de Spaanse fabrieken presteren de afgelopen jaren een stuk beter dan de jaren daarvoor.

Bron: elsevier.nl
Geplaatst: maandag 17 november 2014

Cameron: 'waarschuwingslampen knipperen voor wereldeconomie'

Dit schrijft Cameron maandag in een blog voor The Guardian . De Britse premier vreest voor een nieuwe globale economische crisis. De aanleiding voor zijn somberheid is de uitwisseling van informatie met andere landen tijdens de G20-top in Australië: 'Na de bijeenkomst in Brisbane is het voor mij duidelijker dan ooit dat we ons in Groot-Brittannië aan onze lange termijnplannen moeten houden.'

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 17 november 2014

De moeilijke taak van de ECB

De Europese beleidsmakers lijken op dit moment maar weinig dingen goed te kunnen doen. De ontevredenheid heeft inmiddels in de Eurozone de bovenhand gekregen en dat is geen goed teken. Een aantal jaren geleden was het nog onwaarschijnlijk dat een anti-Europese partij zoveel stemmen kon krijgen als nu het geval is. Kijk bijvoorbeeld maar naar Frankrijk; dit land lijkt duidelijk genoeg te hebben van de besluitvorming van de Europese commissie.

Ook de Europese centrale bank kan niet zorgen voor tevredenheid onder de mensen. De beleidsmakers van de centrale bank hebben de afgelopen maanden meerdere malen de rente moeten verlagen en dat werd hen niet in dank afgenomen. De spaarrente staat inmiddels historisch laag en uiteraard zorgt dat voor de nodige ophef.

Ook de macrocijfers laten nog niet het gewenste resultaat zien. De PMI cijfers van de meeste landen bewegen bijvoorbeeld rond de 50-lijn en daarmee wordt aangegeven hoe kwetsbaar de meeste landen zijn. Een notering onder deze 50-lijn zou immers weergeven dat er sprake is van economische depressie.

Bron: HLN.be
Geplaatst: maandag 17 november 2014

Aanvragen woonkrediet blijven pieken

De aanvragen voor hypothecair krediet blijven pieken: in oktober steeg het aantal aanvragen met 88 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook in september was er een stijging met 85 procent.