Nieuws / Artikelen met het woord

58176 artikelen gevonden. Artikel 18461 tot 18465
Bron: blogspot.nl
Geplaatst: dinsdag 2 december 2014

OPEC-beslissing jaagt de rente verder omlaag

De mondiale financiële markten wisten de afgelopen week de positieve stemming aardig vast te houden, zij het dat de koersstijgingen op de aandelenmarkten wat kleiner waren dan in de voorgaande twee weken. Het sentiment werd vooral tegen het einde van de week bepaald door de OPEC-vergadering.

Tijdens die bijeenkomst van de OPEC-lidstaten werd besloten om het productiequotum van het kartel te handhaven op 30 miljoen vaten per dag (overigens ligt de daadwerkelijke productie op 31 miljoen vaten). Door sommige olie-exporterende landen buiten het kartel - zoals Rusland en Venezuela - was gehoopt op een vermindering van het quotum, teneinde de daling van de olieprijs te stoppen en wellicht een stijging te bewerkstelligen. Dat gebeurde niet en de prijs daalde zelfs van USD 77 tot net boven USD 70 per vat. Dit zal de inflatie nog verder onder druk zetten en vooral in de landen en regio's waar de inflatie al zeer laag is - zoals in de eurozone - zal het de inflatieverwachtingen verder omlaag drukken.

Bron: nu.nl
Geplaatst: dinsdag 2 december 2014

'Olieprijs reden voor keuze duurzame energie'

De dalende olieprijs toont het ''hoge risico'' aan van investeren in fossiele brandstoffen in plaats van in duurzame energie. 

Dat zei VN-klimaatchef Christina Figueres maandag in de Peruaanse hoofdstad Lima bij de start van de jaarlijkse klimaatconferentie.

De schommeling van de olieprijs is ''precies een van de belangrijkste redenen waarom we moeten verschuiven naar duurzame energie, waarvan de prijs voor brandstof wel duidelijk is, namelijk niets'', sprak Figueres.

Bron: standaard.be
Geplaatst: dinsdag 2 december 2014

Rusland worstelt met wegzakkende roebel

De dalende olieprijs zet de roebel onder zware druk. Beleggers vluchten massaal weg uit de Russische munt.

De Russische economie steunt, meer dan die van andere landen, zwaar op de inkomsten uit olie- en gasexport.

De Russische munt kreeg gisteren de zwaarste afranseling sinds de fameuze roebelcrisis in 1998, toen Rusland zijn schulden niet meer kon terugbetalen. Door de snel dalende olieprijs vluchtten beleggers massaal weg uit de munt. Rusland is een van de grootste olieproducenten ter wereld en is voor zijn economie erg afhankelijk van de olie-export. Een dalende olieprijs treft het land dus relatief zwaar.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 2 december 2014

De geldillusie verklaard

James Rickards, advocaat, econoom, schrijver en investment banker geeft u graag een inzicht in de truc genaamd money illusion oftewel geldillusie.

Of u nu spaarder, ondernemer of investeerder bent, het fenomeen geldillusie kost ook u geld.

Stelt u eens voor u bent ingenieur en u verdient €100,000 per jaar. U krijgt een opslag van 2%, u verdient nu €102,000 per jaar. Maar de inflatie betreft 3%, uw salaris is geen €102,000 maar €98,940 in koopkracht waard. U krijgt een nominale opslag van €2,000 maar verliest €1,060 in realiteit. Wees eerlijk, de meeste mensen zouden zeggen dat u beter af bent met die opslag. Maar in realiteit bent u slechter af want uw koopkracht is vermindert. Dit verschil tussen perceptie en realiteit noemt Rickards geldillusie.

Bron: geldzakenwiki.nl
Geplaatst: dinsdag 2 december 2014

Wat is een deposito?

Zoals gezegd bij het kopje ‘rentecertificaten': Banken wijzen tegenwoordig liever naar de spaardeposito. Het rentecertificaat is wat uit de tijd en de deposito een stuk gemakkelijker. De deposito komt feitelijk op hetzelfde neer. Deposito betekent letterlijk ‘het in bewaring geven’. Eigenlijk is dat heel klassiek te vertalen: De bank bewaart uw geld. Of: U brengt uw geld naar de bank ter bewaring. Vooraf bepaalt u de lengte van de periode dat uw geld bij de bank bewaard blijft -1 één jaar, twee jaar, tot wel twintig jaar- en vervolgens kunt u er deze gehele periode niet bij. Hoe langer het geld bij de bank bewaard blijft, hoe hoger de rente zal zijn.

Net als bij rentecertificaten geldt echter: mocht u tóch bij uw deposito willen komen en er geld van op willen nemen, betaalt u hoge boetes. Hier zijn echter uitzonderingen op, zoals bij het kopen van een huis of bij een eventueel overlijden van de spaarder. Ook extra geld storten op het originele bedrag is meestal niet mogelijk, hoewel dat bij sommige banken onder bepaalde voorwaarden wel mogelijk is. Een deposito is dus een spaarrekening met nogal beperkende voorwaarden, maar kan aantrekkelijk zijn als u het geld voor bijvoorbeeld tien jaar vast wil zetten, aangezien de rentes dan beduidend hoger zijn dan bij andere spaarrekeningen. Een deposito met een korte looptijd heet ook wel een termijndeposito. Zo wordt een deposito van bijvoorbeeld een jaar genoemd. Een spaardeposito is een deposito met een langere termijn. Deze termijnen kunnen oplopen tot liefst twintig jaar. Overweegt u een deposito? Er bestaan ook groene deposito’s. Deze werken hetzelfde als ‘groen en duurzaam sparen’.