Nieuws / Artikelen met het woord

57267 artikelen gevonden. Artikel 18581 tot 18585
Bron: Marketupdate.nl
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

Rente is niet het probleem

Als banken een lening verstrekken, dan is dat nieuw geld dat in circulatie komt. Over die lening moet rente betaald worden aan de bank, maar die rente is nooit gecreëerd. Is dat een weeffout in ons geldsysteem? Of maken we een denkfout...?

Bron: dailywise.nl
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

benzineprijs wordt kunstmatig hoog gehouden.

Hoe kan het dat bij een daling van consumptie van benzine in een stabiele periode de olieprijs toch zo hoog blijft? Dit komt omdat in overleg met overheden, multinationals en andere belangen organisaties besloten is de olieprijs niet onder een bepaalde grens te laten komen. Hoe laag de vraag of hoe hoog het aanbod ook is.

Landen zijn de afgelopen 15 jaar gewend geraakt aan de hoge olieprijs en accepteren geen lage prijzen meer. De organisatie van olieproducerende lande, de OPEC, reguleert de vraag en aanbod op olie. Door het belang van de olie inkomsten  wi de OPEC een zo hoog mogelijke olieprijs. Mocht de olieprijs dalen, dan wordt de aanbod gewoon verkleint, waardoor de prijs weer opgedreven wordt. Wat men dus kan stellen is dat de olieprijs kunstmatig hoog gehouden wordt.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

Hebt u aandelen uit de oliesector?

Begin oktober volgde er een bericht dat maar weinig opvolging kreeg in de pers. Saoedi-Arabië besliste om de prijs te verlagen voor de olie die ze verkopen, zonder enige uitleg. Acties zeggen meer dan woorden en dit is een krachtig signaal. Deze maatregel zorgde er voor dat de olieprijs door de grens van $90 zakte. Saoedi-Arabië kan zoiets alleen maar doen als ze bedreigd worden.

Saoedi-Arabië is nog steeds een olie grootmacht en nog steeds vloeit er veel olie van SA naar de Verenigde Staten. Paradoxaal genoeg komt de grootste dreiging uit datzelfde Verenigde Staten. Het is geweten dat olie de enigste bron van inkomsten is voor Saoedi-Arabië en dat ze zoveel mogelijk olie moeten verkopen om hun begroting rond te krijgen.

Het ziet er naar uit dat SA nu een prijzenoorlog wil ontketenen om zo de competitie die afhankelijk is van hoge olieprijzen uit te schakelen. Lange tijd werd gedacht dat de Saoedies hun productie zouden verlagen om de olieprijs hoog te houden, maar nu ziet het er naar uit dat ze bereid zijn om een prijzenoorlog te voeren. Dit is geen goed nieuws voor aandelen uit de oliesector.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 13 oktober 2014

Wat wil Alan Greenspan vertellen?

De voormalige Federal Reserve chairman Alan Greenspan is een merkwaardig man. Jarenlang werd er nauwelijks nog iets van hem vernomen. Hij hield zich op de vlakte en leidde een rustig leven na jarenlang in de kijker te hebben gelopen. Maar het bloed kruipt blijkbaar waar het niet gaat want Greenspan is helemaal terug van weg geweest.

Hij is in zijn pen gekropen en heeft een boek geschreven. De nu stilaan bejaarde ex centrale bankier laat daarin eigenlijk geen spaander heel van zijn opvolger Ben Bernanke. Helikopter Ben heeft inderdaad de markten besproeid met grote hoeveelheden vers gedrukt geld. En daar moeten we nu de gevolgen van dragen.

In een interview met Bloomberg TV verklaarde Greenspan, die geestelijk nog altijd een frisse indruk maakt, dat we nu de pijn zullen moeten uitzitten die Bernanke heeft veroorzaakt door de rente zo lang zo laag te houden en in één adem de markten met gratis geld te voeden. Want dat geld is een eigen leven gaan leiden.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 13 oktober 2014

Een sterke dollar is niet per se slecht nieuws voor Europa

Beleggers die de euro en de Amerikaanse dollar nauwlettend in het oog houden, weten al langer dat het niet goed gaat met de Europese munt. Het beleid van de Federal Reserve en die van de Europese Centrale Bank lopen sterk uiteen: terwijl Draghi hopeloos en vruchteloos probeert om de reële economie van de zuurstofpomp te krijgen, heeft Yellen – naar verluid – besloten om op het einde van deze maand de QE-krukken af te nemen.

Dat is natuurlijk oud nieuws: de stappen en beslissingen die beide voorzitters dit jaar hebben genomen, zijn nogal doorzichtig te noemen. Daarom mag het ook geen verrassing heten als de euro 10% terrein op de dollar prijs heeft moeten geven. De genadeschot komt van Goldman Sachs; de bank beweert dat de euro zoveel als 20% in waarde kan dalen tegenover de dollar tegen het einde van 2017.

Al is dat nog relatief positief nieuws te noemen: Deutsche Bank ziet het nog zwartgalliger en noemt een daling van 25% of 0,95 USD/EUR een realistische mogelijkheid. Toch lijkt het erop dat de voorspellingen niet zomaar waarheid hoeven te worden: Japan bevindt zich, net zoals Europa, in een situatie waarin lage inflatie de economische omgeving beheerst.