Nieuws / Artikelen met het woord

57644 artikelen gevonden. Artikel 18716 tot 18720
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 27 oktober 2014

Hoeveel dollars print de Fed?

Ergens in augustus was het 43 jaar geleden dat de akkoorden van Bretton Woods opgeblazen werden. Die akkoorden waren na het einde van de Tweede Wereldoorlog vastgesteld om een zekere stabiliteit op de forexmarkten te garanderen. Maar de Amerikaanse president Richard Nixon wilde perse dat de bondgenoten mee zouden opdraaien voor de kosten van de oorlog in Vietnam.

En dus werd de dollar los gekoppeld van het goud. Voor 1971 mochten er niet meer dollars gedrukt worden dan er goud in omloop was. In die tijd had de Amerikaanse munt een zekere waarde die werd ontleend aan de waarde van het goud dat in de kluizen van de Amerikaanse centrale bank berustte.

Het opblazen van Bretton Woods had verstrekkende gevolgen, gevolgen die tot de dag van vandaag voelbaar zijn. Het totaal bedrag aan uitstaande kredieten is sinds 1971 met een factor 50 gestegen. Bij wijze van spreken zijn we met z’n allen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan op krediet gaan leven.

Bron: CD Fund.com
Geplaatst: maandag 27 oktober 2014

Zilverproducent First Majestic roept op tot vormen van een zilverkartel

In een persbericht ter aankondiging van de laatste kwartaalcijfers zei zilverproducent First Majestic van plan te zijn meer dan een kwart van z’n kwartaalproductie achter te houden.

First Majestic zal bijna een miljoen geproduceerde zilver ounces dit kwartaal niet verkopen, uit protest tegen de manipulatie van de zilverprijs. De CEO vindt de zilverprijs, die het afgelopen kwartaal met 19% daalde, dermate losstaan van de werkelijkheid dat hij meer dan een kwart van zijn kwartaalproductie van de markt houdt. Het bedrijf verkoopt al jaren zilverproducten tegen een premie (zilverbaren verkopen nu voor ca. $23/oz) omdat het vindt dat de spotprijs niet de werkelijke waarde vertegenwoordigt. Nu gaat het bedrijf nog een stap verder door een deel van de productie van de markt te houden.

Het nieuwsbericht:

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 27 oktober 2014

Zou Europa niet minder streng zijn geweest dan hadden meer banken de stresstest niet hebben overleefd

“Dit had de strengste stresstest ooit moeten zijn”, schrijft Bloomberg,”maar daar hebben de kapitaalvereisten van de Europese Unie een stokje voor gestoken.”

De Europese Bankenautoriteit (EBA) heeft gisteren uiteindelijk 24 banken gebuisd. Het gezamenlijk tekort aan kernkapitaal komt daarmee neer op 24,6 miljard EUR:”De EBA heeft de EU-regels toegepast op een horizon van drie jaar. (…) Had dat controleorgaan alle regels toegepast dan zou het aantal gefaalde banken zijn gestegen naar 34.”

Bron: BNR.nl
Geplaatst: maandag 27 oktober 2014

Column Kees de Kort | Niet te warm, niet te koud

De kok heeft het hoofdgerecht precies goed geserveerd: niet te warm en niet te koud. Dat is de reactie van macro-econoom Kees de Kort op de stresstest, waarvan de resultaten gisteren bekend zijn gemaakt.

Bron: Marketupdate.nl
Geplaatst: maandag 27 oktober 2014

IMF introduceert minimale rente SDR

Het IMF heeft een minimum vastgesteld voor de rente op de SDR. De rente wordt afgeleid aan de hand van de rente in vijf belangrijke valuta, maar omdat die rentestanden dalen dreigt ook de rente op de SDR in negatief terrein te komen. Het IMF wil voorkomen dat landen geld moeten betalen om SDR's aan te houden en hanteert daarom een minimale rente van 0,05%.