Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 18741 tot 18745
Bron: blogspot.nl
Geplaatst: donderdag 23 oktober 2014

Europa heeft geen schuldencrisis, Europa heeft een monetaire crisis

De aandelenmarkten storten op zorgen over de eurozone; er is een vlucht van lagere kwaliteit staatsobligaties; Griekse, Spaanse en andere opbrengsten periferie obligaties spike. Het lijkt erop dat de schuldencrisis in de eurozone is terug en mensen gaan weer massaal verhuizen. Maar deze keer hebben we echt moeten te pakken met het feit dat wat we hier hebben is niet echt een schuldencrisis. Tuurlijk, dat is de naaste probleem, degene die het meest voor de hand liggende en in onze gezichten. Maar de kern van het probleem, de uiteindelijke oorzaak, heeft helemaal niets te maken met schuld of fiscaal beleid: Het is het monetaire beleid dat is bij fout hier. En ja, het is inderdaad allemaal de schuld van de ECB en de zotten dat de huidige monetaire structuur van Europa ontworpen.

Hier is het soort ding dat er gebeurt in de markt: 

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 23 oktober 2014

De Fed en de ECB moeten met elkaar overleggen

We leven al jarenlang in een omgeving van lage rente in zoverre dat sommige investeerders al bijna geloven dat het nooit anders is geweest. Maar ooit was er een tijd dat investeringen in vastrentende waarden inderdaad wel geld opbrachten. En willen of niet, die situatie zal ooit moeten terug komen.

Want de huidige situatie kan met de beste wil van de wereld niet ‘normaal’ genoemd worden. Spaarders en renteniers ontvangen geen rentevergoeding voor hun geld en dat maakt dat de betekenis van het begrip sparen uitgehold wordt. Wie geld opzij zet, verliest eigenlijk geld. Want de factor inflatie speelt natuurlijk een rol in het verhaal.

De Amerikaanse centrale bank was de eerste die te kennen gaf dat een verhoging van de rente er zit aan te komen, weliswaar in een iets verdere toekomst. De meeste waarnemers gaan er van uit dat die rente omhoog kan binnen een periode van 12 maanden. Op korte termijn zal het niet zijn want eerst moeten de gevolgen van het taperen nog bestudeerd worden.

Bron: duurzaambedrijfsleven.nl
Geplaatst: donderdag 23 oktober 2014

Steenkoolverbruik China voor het eerst gedaald

De hoeveelheid steenkool die China verbruikt, is voor het eerst deze eeuw gedaald. Dat blijkt uit een analyse van de energie-experts van Greenpeace EastAsia.

De jaarlijkse economische groei van China met 5 tot 10 procent drijft voornamelijk op steenkoolgestookte fabrieken en elektriciteitscentrales. Het land stoot wereldwijd de meeste CO2 uit.

Daarin lijkt nu een kentering op te treden, zegt een woordvoerder van Greenpeace EastAsia in een interview met de Britse krant The Guardian. De hoeveelheid steenkool die Chinese fabrieken en centrales verbruikten, is in de eerste negen maanden van dit jaar 1 tot 2 procent lager vergeleken met dezelfde periode in 2013. De opvallende daling valt samen met een groei van de economie met ruim 7 procent.

Uit officiële gegevens blijkt verder dat het land minder steenkool importeert en ook zelf minder uit de grond haalt.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: donderdag 23 oktober 2014

Grote verschillen in de wereld

Het verschil in de wereld is de afgelopen jaren alleen maar groter geworden. Na de beroemde ‘Whatever it takes’ uitspraak van Mario Draghi kwamen de beleggers op een roze wolk terecht. Hoe slecht de Europese economie er ook voor stond, Mario Draghi zou redding geven.

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en weten we dat de huidige situatie er heel anders uitziet. Mario Draghi heeft de afgelopen tijd veel van zijn geloofwaardigheid verloren en de markten reageren vooral teleurgesteld wanneer de president van de ECB aan het woord komt.

Dat komt vooral door de handelswijze van Mario Draghi. Veel waarnemers verwijten hem dat hij achter de feiten is gaan aanlopen. Hij reageerde wel op de economische problemen, maar hij had moeten anticiperen. Volgens de waarnemers had hij een voorbeeld moeten nemen aan de Amerikaanse centrale bank.

De Fed is vanaf het jaar 2009 direct begonnen met het drukken van geld. Uiteraard zijn de meningen verdeeld over deze aanpak, maar het resultaat mag er wezen. Veel macrocijfers keren weer terug naar het niveau die we ook zagen voor de financiële crisis. Wat dat betreft is het doel dus behaald.

Bron: rtlnieuws.nl
Geplaatst: donderdag 23 oktober 2014

Staatsschuld eurolanden groeit verder | RTL Nieuws

De staatsschuld van de eurolanden is in het tweede kwartaal verder gestegen. Nederland scoort relatief goed.

Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat. De schuld van de eurolanden bedroeg in het tweede kwartaal gemiddeld 92,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Een jaar eerder stond de schuld op 91,7 procent van het bbp.