Nieuws / Artikelen met het woord

57265 artikelen gevonden. Artikel 18881 tot 18885
Bron: HLN.be
Geplaatst: vrijdag 26 september 2014

Initiatief om bankgeheim voor Zwitserse burgers te behouden

Het Zwitserse bankgeheim staat internationaal steeds meer onder druk. Een groep van rechtse politici heeft vandaag een initiatief gelanceerd om tenminste voor de eigen burgers en ingezetenen het bankgeheim te blijven garanderen. De groep heeft meer dan 100.000 handtekeningen verzameld, mogelijk komt er dus een referendum over de kwestie.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 25 september 2014

Chart: Was 1900$ in 2011 een bubbel voor Goud?

In Amerika en in de meeste westerse economieën ontsnappen we er niet aan. De schulden blijven toenemen. De belastingen kunnen nooit genoeg zijn om de schulden af te betalen. Centrale banken zullen meer en meer geld bijdrukken.

Volgende  grafiek van SafeHaven geeft de verhouding van goud ten op zichte van de schuld rekening houdend met het aantal inwoners. Het is goed te zien dat goud een bubbel was in 1980, de stijging tot boven 1900$ in 2011 duidelijk niet. Het beweegt zich binnen een trendkanaal. De sterke stijging van goud van 2008 tot 2011 valt in het niets tov de stijging in 1980.

Bron: thebullionhouse.nl
Geplaatst: donderdag 25 september 2014

Koersdoel Goud omlaag

Koersdoelen Goudprijs lager door bankanalisten 25 september 2014 in Goud

Koersdoelen voor de Goudprijs zijn lager gezet door een aantal bankanalisten. Jeffrey Currie, hoofd analist bij Goldman Sachs hanteert zijn bestaande koersdoel van $1050 per troy ounce aan het einde van 2014. Currie denkt dat het ergste nog niet voorbij is en ziet aanzienlijke risico’s op korte termijn. Volgens de hoofd analist van Goldman Sachs is een groot bestanddeel van de sterkte in de goudprijs te danken aan geopolitieke spanningen rondom Oekraïne en de situatie in het Midden-Oosten. Beide situaties lijken nu stabiel en daarmee zouden de zorgen zijn verdwenen.

Bron: Cassandraclub
Geplaatst: donderdag 25 september 2014

Dalende olieprijs en steenkoolprijs: de koolstofzeepbel loopt leeg

De produktie van steenkool en aardolie wordt de laatste jaren met alle mogelijke middelen vergroot. Hieronder is de groei van de mondiale olie- en steenkoolproduktie uitgezet in twee grafieken.

In de steenkool- en aardolieproducerende landen wordt ook flink geïnvesteerd om de produktie te vergroten. In de VS worden vele miljarden gestoken in de exploitatie van schalie-olie en Brazilië leent meer dan 200 miljard dollar van investeerders om de diepzee-olie voor de Braziliaanse kust te kunnen exploiteren.

China heeft veel geinvesteerd om de steenkoolreserves van Mongolië te gaan exploiteren en in Australië en Zuid-Afrika wordt geïnvesteerd om de export van nog meer steenkool mogelijk te maken.

Bedrijven en regeringen hebben zich diep in de schulden gestoken om de winning van fossiele brandstoffen in de toekomst mogelijk te maken. Investeerders hebben onevenredig veel kapitaal geïnvesteerd in de winning van fossiele brandstoffen en zij hopen een goed rendement te halen op die investering. Waarschijnlijk is er in de olie-, gas- en steenkoolwinning sprake van een overinvestering en dat wordt ook wel de koolstofzeepbel (carbonbubble) genoemd. Het is verre van zeker dat de investeringen terugverdiend zullen worden.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 25 september 2014

Grondstof uranium kan interessant worden

De uranium spotprijs is de laatste maand 10% gestegen nadat in de zomer de laagste prijs bereikt was sinds de piek van 2007. Deze stijging trekt de aandacht van de nutsbedrijven die zich realiseren dat de toekomstige uranium leveringen wel eens in het gedrang kunnen komen. Uranium is de belangrijkste grondstof voor kernenergie.

Ondanks dat wij in West-Europa de indruk hebben dat kernenergie aan het uitdoven is, is de sector stevig aan het bouwen en er zitten nog veel kernreactoren in de pijplijn. Vooral China is aan een boom bezig. Er zijn nu wereldwijd 432 kernreactoren in bedrijf, 72 zijn in constructiefase en tussen nu en 10 jaar moeten er 172 bijgebouwd worden. De sector is booming.

Ook de toekomstige leveringen van uranium is op zijn minst twijfelachtig. Er zijn verschillende factoren die al lange tijd meespelen. Meer dan de helft van de toevoer komt uit onzekere gebieden zoals Rusland, Kazakhstan, Uzbekistan, en Niger. Dit werd tot voor een maand door de markt genegeerd.

Het is pas sinds de problemen rond Oekraïne dat Rusland in de picture komt en de markt begint te beseffen dat men leveringen moet veiligstellen. Het zijn niet zozeer “uranium” sancties die gevreesd worden, maar wel de monetaire maatregelen opgelegd tegenover Rusland. Men ziet Rusland niet meer als een betrouwbare leverancier.