Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 18931 tot 18935
Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

Lage olieprijs is een weerspiegeling van onze economie

De vraag naar ruwe olie zal dit jaar het traagst groeien sinds 2009. Dat is volgens Bloomberg en het Internationaal Energieagentschap (IEA) het gevolg van de trage economische groei. Het agentschap stelt ook zijn verwachtingen negatief bij voor het jaar 2015.

Het IEA meent dat het olieverbruik voor dit jaar zal stijgen met 650 000 vaten per dag. Dat is de vierde keer dat het agentschap zijn verwachtingen negatief bijstelt. Het gevolg daarvan is dat de prijs voor petroleum op een vierjarig laagterecord staat.

In een advies aan 29 landen schrijft het IEA:”De verkoopgolf markeert de zwakke vraag als oorzaak voor de prijsdalingen.” Een grote stijging aan de aanbodzijde heeft de prijzen nog verder verzwakt, klinkt het.

Bron: rtlnieuws.nl
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

Oekraïne betaalt niet: Gazprom boekt veel lagere winst

Gazprom heeft over het eerste halfjaar de winst met bijna een kwart zien dalen, onder meer omdat Oekraïene niet heeft betaald voor het gas van het door de Russische staat gecontroleerde gasbedrijf.

Rusland en Oekraïne zitten vast in een geschil over prijzen en betalingen. Volgens Gazprom staat er nog een rekening open van $5 miljard voor gas dat al is geleverd.

Gazprom, dat zijn resultaten later publiceert dan andere beursgenoteerde bedrijven en geen uitsplitsing per kwartaal geeft,behaalde een winst van 450,6 miljard roebel, omgerekend zo'n EUR8,7 miljard. Dat is een daling van 23% vergeleken met een jaar terug.

Het gasbedrijf heeft voorzieningen genomen van 215,8 miljard roebel voor 'twijfelachtige debiteurenvorderingen' - waarmee wordt gedoeld op late of uitblijvende betalingen - van Naftogaz, het nationale gasbedrijf van Oekraine.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

Zijn we op weg naar een liquideitscrisis?

De dollar ging in één ruk 1.400 pips lager. Een dergelijke beweging hebben we nog niet te vaak gezien op de valutamarkten.

Deze opmerkelijke evolutie gaat overigens gepaard met een andere opmerkelijke evolutie.

De lange termijn rentes van overheidsobligaties daalden de voorbije maanden spectaculair en de meeste Europese landen zitten met een lange termijn rente die schommelt rond de 1%.

De Belgische overheid leent tegenwoordig tegen 1,23%. Eind 2011 hinkte dit tarief nog tegen de 6% aan.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

“Een crisis in Oekraïne is een overwinning voor Poetins oorlog”

De Russische president Vladimir Poetin maakt geweldige vooruitgang met zijn plannen om Oost- en Centraal-Europa terug bij het moederland in te lijven. Dat meldt The Washington Post (TWP):”Tegenwoordig kijkt het Kremlin al veel verder dan het oosten van Oekraïne waarvan de Russische overheid een satellietstaat hoopt te maken.

De krant merkt op dat nog geen jaar nadat de Amerikaanse president Barack Obama voor de eerste keer is ingezworen, alle belangrijke Centraal- en Oost-Europese leiders een open brief schrijven aan het staatshoofd in 2009. Daarin waarschuwen ze hem voor het plan dat Poetins ambities verder reiken dan alleen Rusland onder controle hebben:

Dat Oost-Europese prominente leiders zoals onder andere Lech Walesa en Vaclav Havel hun angst rechtstreeks bekend maken aan Obama, heeft niet mogen baten. Meer nog, volgens  TWP heeft de brief Obama in een razernij ontstoken met als gevolg dat de Verenigde Staten hebben pas vijf jaar later gereageerd, wanneer het al te laat is:

Bron: HLN.be
Geplaatst: dinsdag 14 oktober 2014

Benzineprijs daalt naar laagste peil in meer dan drie jaar

De prijs van benzine daalt morgen naar het laagste niveau sinds juni 2011. De maximumprijs van benzine daalt met 4,5 eurocent. Voor super 95 betaal je dan maximaal 1,569 euro per liter, voor super 98 is dat 1,614 euro. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie.