Nieuws / Artikelen met het woord

57281 artikelen gevonden. Artikel 19031 tot 19035
Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 18 september 2014

Economen waarschuwen voor een grote ramp

Het Schotse referendum blijft natuurlijk ‘talk of the town’, maar de financiële markten blijven er angstig rustig onder. Nochtans waarschuwen economen over desastreuze gevolgen als Schotland zijn onafhankelijkheid opeist. Een break-up van ’s werelds 6e grootste economie houdt beleggers dus ook niet wakker.

Het Britse Pond daalde de laatste weken, vooral sinds bekend werd dat een “Yes” tot de mogelijkheden behoort. Toch staat het Briste Pond dit jaar nog steeds 2 % hoger ten opzichte van een mandje buitenlandse valuta.

De Britse beursindex presteert de laatste 6 weken in lijn met de beurs van Duitsland en Italië. Schotse aandelen doen het minder goed, maar slecht met een marge van 2 %.  En de rentevoeten op Britse obligaties daalden zelfs. De 10-jarige Britse obligatie staat 0,5 % lager dan in het begin van het jaar.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: donderdag 18 september 2014

Gaat Schotland Bitcoin gebruiken als nieuwe munt ?

Een van de grootste vraagtekens bij een onafhankelijkheid van Schotland is de vraag welke munt Schotland zal gebruiken. De Bank of England heeft al aangegeven dat Schotland maximaal 18 maanden het Britse Pond mag blijven gebruiken, als overgangsmaatregel. Niemand weet momenteel wat er na die 18 maanden moet gebeuren.

In een publicatie van een Britse denktank kwam alvast het idee van Bitcoin naar voor. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat Schotland de experimentele toer op gaat met zijn monetair systeem. In de 18e en 19e eeuw experimenteerde Schotland met private munten in een niet gereglementeerd banksysteem.

In dit systeem konden de 3 grootste privébanken elk hun eigen munt uitgeven. Deze munten werden gedekt door de goudvoorraden van de banken en het aanbod was afhankelijk van de marktwerking. Met Bitcoin als nieuwe munt zou Schotland opnieuw een banksysteem krijgen met privégeld.

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 18 september 2014

Duitse spaarders vluchten naar Nederland door lage rente

De rentepolitiek van de Europese Centrale Bank doet veel Duitse spaarders naar het buitenland vluchten. Op hun lopende en spaarrekening krijgen ze nauwelijks nog rente, daarom brengen Duitsers momenteel voor miljardbedragen hun spaargeld naar andere landen. Vooral Nederland is populair.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: donderdag 18 september 2014

Column Kees de Kort | De ivoren toren van Janet Yellen

De Fed heeft voorspellingen gedaan over de toestand van de Amerikaanse economie. Een positief verhaal, met 2 procent groei en volgend jaar nog meer, zegt macro-econoom Kees de Kort. Maar over mogelijke tegenvallers geen woord. "Als het IMF een voorspelling geeft is dat met allerlei kanttekeningen, maar daar doet de Fed niet aan."

Bron: z24.nl
Geplaatst: donderdag 18 september 2014

Wat als Groningen net als Schotland onafhankelijk wil worden?

Voorstanders van de Schotse onafhankelijkheid vinden dat ze te weinig profiteren van de olie-opbrengsten uit Schotse wateren. Ook in Nederland speelt een dergelijke kwestie. Groningers klagen dat ze wel de lasten dragen van de gaswinning in Slochteren in de vorm van aardbevingen, maar dat het geld richting Den Haag verdwijnt. Wat als Groningen het Schotse voorbeeld zou volgen?