Nieuws / Artikelen met het woord

57281 artikelen gevonden. Artikel 19121 tot 19125
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 15 september 2014

Amerika heeft meer inflatie nodig

In Europa hebben we het probleem dat de inflatie op dit moment zeer laag is. De huidige inflatie bedraagt 0,3% en sommige waarnemers zijn er van overtuigd dat we in de toekomst te maken gaan krijgen met deflatie. Uiteraard wil de Europese centrale bank dit voorkomen en heeft recent een renteverlaging toegepast. De huidige rente bedraagt nu slechts 0,05%.

Met andere woorden kunnen de Europese banken op dit moment bij de ECB aankloppen voor geld en hoeven daar slechts een rente over te betalen van 0,05%. De bedoeling is dat de banken vervolgens dit geld ook gemakkelijk lenen aan de consumenten tegen een lage rente. In de praktijk gebeurt dit echter nog niet en het is daarom ook de vraag of deze renteverlaging de kans op deflatie gaat verkleinen.

In Amerika ziet het er op dit moment heel anders uit. [...]

Bron: nu.nl
Geplaatst: maandag 15 september 2014

Rusland beschermt bedrijven tegen sancties

Rusland wil miljarden roebels opzij zetten om bedrijven te beschermen tegen de effecten van Europese en Amerikaanse sancties tegen het land. 

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 15 september 2014

Geen gevechtsschepen naar Rusland

Op dit moment hebben we nog steeds te maken met de spanningen die er zijn tussen Rusland en Oekraïne. Rusland lijkt niet van koers te willen veranderen en daardoor lijken de verzoeningsgesprekken weinig zin te hebben. Toch houdt Oekraïne nog de hoop dat ze er binnenkort gaan uitkomen met Rusland. Oekraïne kan wel een einde aan dit conflict maken, maar dan wel op de voorwaarden van Vladimir Putin. En die voorwaarden worden absoluut niet goedgekeurd door Europa en Amerika.

De laatste tijd was er vanuit de Eurozone veel kritiek op Frankrijk. Frankrijk bleef namelijk doorgaan met gevechtsschepen leveren aan Rusland. En dat is tijdens een conflict nou niet heel slim te noemen. Eindelijk heeft de Franse president dit ook begrepen. Frankrijk zou nog 2 gevechtsschepen leveren aan Rusland, maar die geplande levering gaat niet door.

De annulering van deze gevechtsschepen heeft wel gevolgen voor de Franse economie. Deze annulering zorgt ervoor dat Frankrijk ongeveer 1,6 miljard dollar aan Rusland moet terug betalen. En juist de Franse economie kan op dit moment niet zoveel incasseren.

Bron: HLN.be
Geplaatst: maandag 15 september 2014

Saneren begroting kost 47.000 jobs

Als België strikt het begrotingstraject volgt dat Europa voorschrijft, dan gaan er tegen 2017 47.000 jobs verloren. Dat heeft het Federaal Planbureau becijferd, zo meldt De Standaard. Ook Het Nieuwsblad bericht over de cijfers.

Bron: wordpress.com
Geplaatst: zondag 14 september 2014

Renteswap: De Jip & Janneke uitleg

Op 13 juli jl. verscheen er een uitgebreid artikel over bancaire adviseurs die hun lucratieve WC eend verkochten en nog steeds verkopen… de renteswaps. Alleen dan minder eerlijk en minder duidelijk.

Dat gaat als volgt. Als verkoper noem jezelf klantenadviseur, je adviseert de klant  ongevraagd een renteswap, biedt hen tegelijkertijd géén (vastrentend)alternatief en verkóópt deze renteswap als dé verzekering tegen ongewilde debetrentestijgingen! Net zo solide als een vaste debetrente! Vervolgens prijs je het product absoluut wazig (lees: duur) en als de klant in 2007, 2008 en 2009 het te dure product van je gekocht heeft, jaag je daarna zélf de klantrente op de financiering omhoog middels risico- en liquiditeitsopslagen. En daarmee wordt het doel van de klant (verzekeren tegen stijgende rente op de financiering) geheel teniet gedaan. Door de verkoper van ‘de verzekering’ zélf, nota bene.

Wat uit bovengenoemd Volkskrant-artikel blijkt, is dat een renteswap door vrijwel niemand exact begrepen wordt. In tegenstelling tot de daar gepresenteerde uitleg is het is namelijk NIET de variabele debetrente die geruild wordt tegen een vaste rente, maar SLECHTS de Euriborrente die geruild wordt. En zoals ik eerder beschreef, bestaat de variabele debetrente voor de bankklant naast het Euribortarief uit nog twee rentecomponenten, de risico-opslag én de wazige liquiditeitstoeslag (ING en Rabobank) of markttoeslag (ABN Amro). Daarmee heeft de bancaire verkoper twee ‘knoppen’ tot zijn beschikking om de klantrente op de financiering, zonder onderbouwing, alsnog te verhogen. Daar gaat je “vaste rente”.