Nieuws / Artikelen met het woord

57629 artikelen gevonden. Artikel 19206 tot 19210
Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Sociaal Engagement voor financiële massavernietigingswapens

De 5 grootste banken ter wereld hebben een gigantische $280.000 miljard blootstelling aan  de derivatives of afgeleide markten. Zij hebben de status  TBTF “Too Big To Fail”.  Als èèn van deze 5 banken: JPMorgan Chase, Citibank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank Of America of Deutsche Bank omvalt betekent het de ondergang van het globale financiële systeem. Blootstelling van alle banken wereldwijd is $717.000 miljard.

Het bijna niet te vatten bedrag aan blootstelling van Deutsche Bank alleen is 5 keer groter dan het totale inkomen van Europa en bijna gelijk aan dat van de wereld. De Amerikaanse staatsschuld is $17.000 miljard. Het BNP van België bedroeg in 2013 370 miljard Euro. De waarde van de aandelenmarkten wereldwijd is $66.000 miljard. 5 banken hebben een risico dat meer dan 10 keer groter is dan de totale waarde van de aandelenmarkten wereldwijd.

De derivatives markt  is een markt die gericht is op opties, futures, swaps en forwards. Dit zijn financiële instrumenten die gebruikt worden door banken om te speculeren of om risico’s in te dekken. Banken bieden ook elkaar deze instrumenten aan om zich bij elkaar te verzekeren met als doel het risico voor zichzelf te verkleinen. De genomen risico’s en de winsten zijn enorm. Deze markt is heel ondoorzichtig, draagt niets bij tot investeringen en is gigantisch groot. Ze werden door Warren Buffet in 2007 dan ook massavernietigingswapens van het financiële systeem genoemd “Financial Weapons of Mass Destruction”.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Column Kees de Kort | Amerikaanse illusie

De Amerikaanse groeicijfers waren nóg beter dan waar op gerekend was. Dat erkent zelfs macro-econoom Kees de Kort. Maar... schijn bedriegt. Toch?

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Goudmijnen gaan weer hedgen: is dat wel verstandig?

In het verleden hielden de goudmijnen graag het zekere voor het onzekere. Ze dekte hun productie in om op die manier beschermd te zijn tegen fluctuaties in de goudprijs. Door de productie voor een bepaalde prijs te verkopen waren ze zeker van hun inkomsten wat niet onbelangrijk was tegen de achtergrond van toekomstige investeringen.

Het hedgen keerde zich natuurlijk tegen de mijnen zodra de goudprijs begon te stijgen. Ze hadden hun goud aan een lagere prijs verkocht en moesten vervolgens toezien hoe de winsten door hun vingers glipten. De managers van de mijnbedrijven hadden dat echter graag over voor de veiligheid die ze hadden ingebouwd.

Het systeem van het hedgen was compleet naar de achtergrond gedrongen toen de goudprijs begon te stijgen. Geleidelijk aan werd het hedgen afgebouwd en de mijnen konden opnieuw volop profiteren van de stijging van de goudprijs. Tot de grote correctie bij het goud kwam. En zich vrij fors doorzette.

Veel mijnbouwbedrijven gingen zich opnieuw bezinnen over de toekomst en dekten veiligheidshalve een deel van de productie weer in. Thomson Reuters’ GFMS precious metals and mining research manager William Tankard signaleerde onlangs dat steeds meer bedrijven zich opnieuw zijn beginnen in te dekken.

Bron: HLN.be
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Het is zover: voor het eerst in vijf jaar opnieuw deflatie in België

De inflatie is in België in september gedaald naar -0,12 procent, van 0,02 procent in augustus. De inflatie wordt hiermee voor het eerst negatief sinds november 2009, toen ze ook al -0,12 procent bedroeg. Dat meldt de FOD Economie.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Zowel goud als aandelen hangen in de touwen

Goudbeleggers kunnen vandaag hun hartje ophalen. Na een ellenlange periode waarin de prijstrend van goud een serieuze knik naar onderen heeft getoond, kunnen ze even naar adem happen. Een lichte verbetering is te zien op COMEX, de grondstoffenbeurs in New York.

MarketWatch meldt  een stijging van 0,28% naar 1 217,50 USD per ounce. Die fluctuatie betekent natuurlijk niets in vergelijking met de neergaande trend van de voorbije vier weken. Welke richting het uitgaat met goud deze week hangt af van twee elementen:

Volgens Eugen Weinberg, hoofd van de grondstoffenafdeling van Commerzbank, is de tegenvallende goudimport van China de voornaamste schuldige: