Nieuws / Artikelen met het woord

57860 artikelen gevonden. Artikel 19591 tot 19595
Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 19 september 2014

Krijgen we binnenkort een Chinese goudstandaard ?

Er stapelen zich tegenwoordig veel gelijkenissen op tussen de periode dat de Amerikaanse Dollar het Britse Pond verving als wereld reservemunt. In juli 1944 werd de Bretton Woods conferentie gehouden. Tijdens deze conferentie werden het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank opgericht en nam de Amerikaanse Dollar de rol over van globale reservemunt.

Ook nu zien we de creatie van instellingen zoals het IMF en de Wereldbank in de groeilanden die de rol van het IMF en de Wereldbank in deze categorie van landen moet overnemen. Vroeger toen het Britse Pond nog wereld reservemunt was, was het Pond gekoppeld aan goud tegen iets minder dan £ 4 per ounce. Daarna werd goud gekoppeld aan de Amerikaanse dollar tegen $ 35 per ounce. Nu kopen groeilanden immense hoeveelheden goud … om hun munt te koppelen tegen een vaste prijs ?

Bij het ontstaan van Bretton Woods had de Verenigde Staten 60 % van de globale goudhoeveelheid in handen. Het systeem dat men goud kon omruilen voor $ 35 per ounce duurde tot 1971 toen President Nixon het omruilrecht verbrak omdat de Amerikaanse goudvoorraden leeg liepen. Vanaf toen leeft de wereld zonder enige vorm van goudstandaard.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 19 september 2014

Fysieke vraag naar goud blijft achterwege

Het goud bevindt zich blijkbaar in een overgangsfase. De goudmarkt kiest voor een afwachtende houding en dat zal niemand mogen verbazen. Want met de goudprijs wil het maar niet echt lukken. Regelmatig horen we nog iemand roepen dat de goudprijs zal doorstijgen richting 1,500 dollar of zelfs meer, maar die beweging is voorlopig nog niet gerealiseerd.

De reden voor het uitblijven van een fundamentele stijging van de goudprijs is niet meteen bekend. Het zou best zo kunnen zijn dat er iemand belang bij heeft dat die goudprijs niet te ver door stijgt. Door de markt te manipuleren zou de goudprijs zo kunstmatig laag gehouden worden. Nogmaals, dit is een theorie zoals alle anderen.

De manipulatie van de goudmarkt is voorlopig niet meer dan een vermoeden, harde bewijzen liggen er niet voor op tafel. In ieder geval is duidelijk dat er op de goudmarkt zaken gebeuren die bijzonder vreemd overkomen. De flash crashes van vorig jaar zijn daar een duidelijk voorbeeld van.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: vrijdag 19 september 2014

Column Kees de Kort | Basically niks meer over Schotten te vertellen

Lange tijd was het verhaal dat het too close to call zou zijn, maar uiteindelijk bleek een ruime meerderheid van de Schotten bij Groot-Brittannië te willen blijven. En dat is pas het begin, zegt macro-econoom Kees de Kort. "De Engelsen hebben om de Schotten aan boord te houden alles beloofd wat ze konden bedenken."

Bron: Goudstandaard.com
Geplaatst: vrijdag 19 september 2014

Yellen drukt goudprijs naar laagste niveau in 8 maanden

De goudprijs bereikte gisteren in dollars het laagste niveau in acht maanden, nadat Federal Reserve voorzitster Yellen bekendmaakte de rente te zullen verhogen. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet duidelijk, maar de markt reageert nu al op de uitspraken door goud te verkopen.

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: vrijdag 19 september 2014

China is goed op weg om Amerika te verslaan

Op dit moment kunnen we zeggen dat de Amerikaanse economie de grootste van de wereld is. Echter, de vraag is hoe lang wij dit nog mogen zeggen. De Chinezen zijn namelijk goed op weg om de Amerikanen van deze troon af te slaan. Voor de Amerikanen zal dit toch wel even wennen zijn. Ongeveer honderd jaar lang hebben zij al de grootste economie ter wereld.

De Chinese economie heeft zich vanaf het jaar 1980 goed ontwikkeld. Vanaf dat jaar begon de economie van China in een rap tempo te groeien. De fabrieken waren daarin van zeer groot belang. Voor bedrijven werd het namelijk zeer aantrekkelijk om hun producten in China te laten maken. De arbeiders in China kregen immers een veel lager loon dan bijvoorbeeld de arbeiders in Europa en Amerika.

Ook op dit moment blijft de Chinese economie verder groeien. Aan het begin van het jaar leek het er nog op dat de Chinese economie in een vertraging terecht zou komen, maar daar is op dit moment nog weinig van te zien. De Chinese export is opnieuw flink gestegen en dat wekt vertrouwen onder de investeerders.