Nieuws / Artikelen met het woord

58166 artikelen gevonden. Artikel 19741 tot 19745
Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 29 september 2014

De speculanten zijn weer terug long op de goudmarkt

De edele metalen blijven een thema dat op de markten de gemoederen hoog kan doen oplaaien. Veel investeerders vragen zich vertwijfeld af wanneer het nog eens zal lukken met goud, zilver, platina, palladium etc. De hoge verwachtingen hebben de edele metalen nog altijd niet kunnen inlossen ook al komen de goud- en zilverprijs af en toe weer eens de neus aan het venster steken.

Platina en palladium vertellen uiteraard een heel ander verhaal, deze beide ‘witte’ metalen hebben prijsstijgingen laten optekenen dankzij een vertekening van de wetten van vraag en aanbod, maar zijn inmiddels al een tijdje op de terugweg. Maar het goud en het zilver kunnen alleen hogere regionen gaan verkennen wanneer de kopers opnieuw opduiken.

Bron: Marketupdate.nl
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Yuan en euro worden direct inwisselbaar

De euro en de yuan worden met ingang van morgen direct inwisselbaar. Zodoende is het niet meer nodig om beide valuta om te wisselen via de Amerikaanse dollar. Het is een bel;angrijke stap in de internationalisering van de Chinese yuan.

Bron: Beurs.com
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Sociaal Engagement voor financiële massavernietigingswapens

De 5 grootste banken ter wereld hebben een gigantische $280.000 miljard blootstelling aan  de derivatives of afgeleide markten. Zij hebben de status  TBTF “Too Big To Fail”.  Als èèn van deze 5 banken: JPMorgan Chase, Citibank, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Bank Of America of Deutsche Bank omvalt betekent het de ondergang van het globale financiële systeem. Blootstelling van alle banken wereldwijd is $717.000 miljard.

Het bijna niet te vatten bedrag aan blootstelling van Deutsche Bank alleen is 5 keer groter dan het totale inkomen van Europa en bijna gelijk aan dat van de wereld. De Amerikaanse staatsschuld is $17.000 miljard. Het BNP van België bedroeg in 2013 370 miljard Euro. De waarde van de aandelenmarkten wereldwijd is $66.000 miljard. 5 banken hebben een risico dat meer dan 10 keer groter is dan de totale waarde van de aandelenmarkten wereldwijd.

De derivatives markt  is een markt die gericht is op opties, futures, swaps en forwards. Dit zijn financiële instrumenten die gebruikt worden door banken om te speculeren of om risico’s in te dekken. Banken bieden ook elkaar deze instrumenten aan om zich bij elkaar te verzekeren met als doel het risico voor zichzelf te verkleinen. De genomen risico’s en de winsten zijn enorm. Deze markt is heel ondoorzichtig, draagt niets bij tot investeringen en is gigantisch groot. Ze werden door Warren Buffet in 2007 dan ook massavernietigingswapens van het financiële systeem genoemd “Financial Weapons of Mass Destruction”.

Bron: BNR.nl
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Column Kees de Kort | Amerikaanse illusie

De Amerikaanse groeicijfers waren nóg beter dan waar op gerekend was. Dat erkent zelfs macro-econoom Kees de Kort. Maar... schijn bedriegt. Toch?

Bron: SlimBeleggen.net
Geplaatst: maandag 29 september 2014

Goudmijnen gaan weer hedgen: is dat wel verstandig?

In het verleden hielden de goudmijnen graag het zekere voor het onzekere. Ze dekte hun productie in om op die manier beschermd te zijn tegen fluctuaties in de goudprijs. Door de productie voor een bepaalde prijs te verkopen waren ze zeker van hun inkomsten wat niet onbelangrijk was tegen de achtergrond van toekomstige investeringen.

Het hedgen keerde zich natuurlijk tegen de mijnen zodra de goudprijs begon te stijgen. Ze hadden hun goud aan een lagere prijs verkocht en moesten vervolgens toezien hoe de winsten door hun vingers glipten. De managers van de mijnbedrijven hadden dat echter graag over voor de veiligheid die ze hadden ingebouwd.

Het systeem van het hedgen was compleet naar de achtergrond gedrongen toen de goudprijs begon te stijgen. Geleidelijk aan werd het hedgen afgebouwd en de mijnen konden opnieuw volop profiteren van de stijging van de goudprijs. Tot de grote correctie bij het goud kwam. En zich vrij fors doorzette.

Veel mijnbouwbedrijven gingen zich opnieuw bezinnen over de toekomst en dekten veiligheidshalve een deel van de productie weer in. Thomson Reuters’ GFMS precious metals and mining research manager William Tankard signaleerde onlangs dat steeds meer bedrijven zich opnieuw zijn beginnen in te dekken.