Nieuws / Artikelen met het woord

57285 artikelen gevonden. Artikel 24276 tot 24280
Bron: nrc.nl
Geplaatst: vrijdag 29 november 2013

Zijlstra: regels banken bedreigen muntunie EU

De toenemende regulering van de financiële sector bedreigt de economische groei van Nederland. Dat betoogt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag in NRC Handelsblad.

Bron: koopniets.nl
Geplaatst: vrijdag 29 november 2013

zaterdag 30 november Koop Niets-dag

Doe gratis mee met de internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur!

Een nieuw product is volop verkrijgbaar op de laatste zaterdag van november, de Internationale Niet-Winkeldag. Koop het zo vaak u kunt!

Bron: HLN.be
Geplaatst: vrijdag 29 november 2013

Kranten en weekbladen blijven lezers verliezen

De kranten- en de weekbladenmarkt is het afgelopen jaar weer gekrompen. Dat blijkt vandaag uit de trimestriële cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media (CIM).

Bron: metronieuws.nl
Geplaatst: vrijdag 29 november 2013

Bitcoin mania

Geld is ‘geobjectiveerd vertrouwen’. Ik accepteer geld omdat jij het accepteert en andersom.

De Amerikaanse senaat is van plan om de bitcoin – de nieuwe digitale munt – wellicht als wettelijk betaalmiddel in de Verenigde Staten toe te laten. Een maand geleden kon men nog een bitcoin op de beurs Mt. Gox kopen voor minder dan $ 200. Inmiddels is de gemiddelde koers van een bitcoin gestegen naar $ 1.000. Wat is er toch aan de hand met deze digitale munt? Het is duidelijk dat er sprake van een speculatieve bubbel vanwege een groeiende vraag naar bitcoins uit China, waar de grootste bitcoin beurs gevestigd is. De speculanten gokken erop dat de Amerikaanse senaat de bitcoin als wettelijk betaalmiddel zal toelaten en dat vertaalt zich onmiddellijk in een spectaculaire koersstijging. Dat komt zeker ook omdat er steeds meer getwijfeld wordt aan de waardevastheid van de dollar. De Amerikaanse centrale bank, de Fed, heeft zijn balans sinds het begin van de crisis tot het viervoudige opgeblazen. Maar de wezenlijke vraag is of de bitcoin eigenlijk wel geld is. Geld is ‘geobjectiveerd vertrouwen’. Ik accepteer geld omdat jij het accepteert en andersom. Geld moet altijd voldoen aan drie functies: rekeneenheid, ruilmiddel en vermogenstitel. De bitcoin voldoet op dit moment aan geen van deze drie functies. Het is geen rekeneenheid vanwege de enorme koersfluctuaties, het kan niet fysiek geruild worden en het heeft weinig waarde als vermogenstitel. Dat komt omdat de bitcoin niet gedekt wordt door een centrale bank met daarachter de overheid. Het is waar dat de huidige valuta’s (dollar, euro, pond en yen) ook niet volledig gedekt zijn door de reserves van een centrale bank, maar de centrale banken zullen nooit onbeperkt geld aanmaken. Er is geen enkele instantie die op internationaal of zelfs nationaal niveau de totale hoeveelheid bitcoins in de hand houdt. Dat betekent dat er een moment zal komen dat degenen die bitcoins kunnen aanmaken, er een belang bij hebben om het aanbod van bitcoins op te blazen om daarmee heel veel echt geld te kunnen verdienen. Daarmee komt er een einde aan de bitcoin. De bitcoin mania is dan de zoveelste les in de lange geschiedenis van speculatieve bubbels.

Bron: nu.nl
Geplaatst: vrijdag 29 november 2013

'Tekort Europese banken 280 miljard'

Het kapitaaltekort van banken in de eurozone zal volgend jaar uitkomen op 280 miljard euro. Dat constateert adviesbureau PwC vrijdag.