Nieuws / Artikelen met het woord

57282 artikelen gevonden. Artikel 29881 tot 29885
Bron: RT[z]
Geplaatst: maandag 10 juni 2013

'Europese begrotingsnorm buiten bereik'

Zonder extra bezuinigingen lukt het Nederland niet het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het tekort loopt juist op, van 3,5 procent dit jaar naar 3,9 procent in 2014. Ook in 2015 blijft het tekort met 3,4 procent boven de EU-norm.

Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB) in een rapport dat maandag is gepubliceerd. Het tekort stijgt niet alleen als gevolg van de slechte economische ontwikkelingen, maar ook doordat de overheid structureel meer geld uitgeeft dan er binnenkomt. Daardoor is de Europese limiet op het begrotingstekort ,,buiten beeld'' geraakt, aldus DNB-directeur Job Swank in een toelichting.

Bron: RT[z]
Geplaatst: maandag 10 juni 2013

DNB: kleine groep woningbezitters heeft groot probleem

Een specifieke groep eigen-woningbezitters heeft een groot probleem. Hun huis is veel minder waard dan de hoogte van hun hypotheek. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceert er vandaag cijfers over.

Veel mensen sluiten een hypotheek af als ze een huis kopen. Tegenover die hypotheek, staat de waarde van de woning. Door de aanhoudend dalende huizenprijzen ontstaat een probleem. De lening is hoger dan de waarde van de woning. De woning staat ‘onder water’. Als woningbezitters hun huis verkopen, blijven ze zitten met een restschuld. Dit maakt verhuizen moeilijker. En zorgt ervoor dat de woningmarkt stagneert.

Bron: RT[z]
Geplaatst: maandag 10 juni 2013

DNB: miljardenbezuiniging nodig

Dit zegt DNB in een toelichting op de ‘Economische ontwikkelingen en vooruitzichten’ die de centrale bank vandaag presenteert. “De grenzen van lastenverzwaringen zijn wel zo'n beetje bereikt”, stelt directielid Job Schwank.

De Nederlandse economie zit in zwaar weer, constateert De Nederlandsche Bank. De economie krimpt dit jaar met 0,8 procent. Bij ongewijzigd beleid verwacht de centrale bank voor 2014 een kleine groei, van 0,5 procent, en van 1,1 procent in 2015.

Maar Nederland geeft dan wel veel meer uit dan er binnenkomt. Als ons land daar niets aan verandert, dan loopt het tekort op onze begroting op tot 3,9 procent van bruto binnenlands product in 2014 en 3,4 procent in 2015. En dan houdt Nederland zich niet aan de Europese begrotingsregels.

Bron: nu.nl
Geplaatst: maandag 10 juni 2013

DNB voorziet bezuinigingen tot 8 miljard

"2013 wordt een bijzonder guur jaar. De cijfers liegen er niet om. Het is een zure appel waar we doorheen moeten zullen bijten", aldus directeur Job Swank in een toelichting.

Om het begrotingstekort terug te dringen zijn er volgend jaar bezuinigingen nodig van 6 tot 8 miljard euro. De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 0,8 procent bovendien harder dan eerder voorzien.

Dit blijkt maandag uit halfjaarlijkse voorspellingen (pdf) van De Nederlandsche Bank.

Bron: fd.nl
Geplaatst: maandag 10 juni 2013

'Ik heb het geld niet'

Chris Jörg draait er niet omheen. De aannemer uit Utrecht heeft niets geregeld voor zijn pensioen. ‘Het gaat om veel geld per maand. Dat is gewoon lastig als kleine ondernemer. Het ene jaar draai je goed, het volgende jaar weer niet. Ik heb nooit concrete stappen gezet.’