Nieuws / Artikelen met het woord

57283 artikelen gevonden. Artikel 29951 tot 29955
Bron: volkskrant.nl
Geplaatst: vrijdag 7 juni 2013

'De geldsmijterij van Erdogan heeft de Turken een enorme kater bezorgd'

Turken lenen om de rente op hun schuld te kunnen betalen

In het politieke tumult in Turkije spelen ook economische zorgen een belangrijke rol. Anders dan menige westerse waarnemer goedgelovig denkt, is Erdogan niet de premier van een economisch wonder, maar eerder de architect van de gebruikelijke derdewereld-kredietzeepbel, waardoor de Turkse consumenten nu de broekriem moeten aanhalen, zuchtend onder een verpletterende schuldenlast.

De zeepbel van Erdogan doet denken aan Argentinië in 2000 en Mexico in 1994. Daar leidde een sterk stijgende buitenlandse schuld tot kortstondige zeepbellen van welvaart, gevolgd door devaluatie van de munt en diepe depressies. In beide landen kocht de regering de gunst van het volk met goedkoop consumentenkrediet. Erdogan deed hetzelfde in de maanden voorafgaand aan de verkiezingen van juni 2011. Zijn politiek gemotiveerde gulheid keert zich nu tegen de Turkse consumenten. De consumentenuitgaven zijn in absolute cijfers gedaald. De groei van het bbp is praktisch nul, mede door een groei van 20 procent van de overheidsuitgaven. Nu die overheidsuitgaven de voornaamste economische activiteit vormen, is het geen wonder dat de inflatie 7 procent bedraagt.

Bron: rt[z]
Geplaatst: vrijdag 7 juni 2013

Voetballer Drogba investeert in goudmijn

Stervoetballer Didier Drogba heeft een belang genomen van 5 procent in een goudmijn in zijn thuisland Ivoorkust. Dat liet de overheid van Ivoorkust vrijdag weten.

De Ivoriaanse overheid verkoopt een deel van haar belang in de Ity-goudmijn aan een groep investeerders, waaronder het bedrijf Didier Drogba Group, en het Canadese mijnbouwbedrijf La Mancha dat wordt geleid door de Egyptische miljardair Naguib Sawiris. La Mancha zal door de verkoop 55 procent van de goudmijn bezitten, van bijna 46 procent eerder. De Ivoriaanse overheid heeft dan 35 procent en private investeerders waaronder Drogba de resterende 10 procent.

[...]

Bron: bnr.nl
Geplaatst: vrijdag 7 juni 2013

Column Kees de Kort | Draghi's verhaal betekent niks

"Het opmerkelijke is dat de cijfers voor 2013 ietsje naar beneden zijn bijgesteld en de cijfers voor 2014 iets naar bóven zijn bijgesteld. Dus blijkbaar verwacht de ECB nog meer herstel dan daarvoor."

Bron: Beurs.com
Geplaatst: vrijdag 7 juni 2013

Obama speelt God en luistert iedereen af

De regering Obama heeft sinds haar aantreden in 2008 in het geheim de telefoongesprekken van zijn burgers verzameld en dit op een nooit geziene schaal. Het gaat om een uitbreiding van een praktijk die door de regering Bush was geïnitieerd in 2007. Zowel Republikeinen als Democraten zijn van de praktijk op de hoogte. Volgens het Witte Huis was dit nodig om terroristische aanslagen te voorkomen. (Express)

De Britse krant The Guardian kwam ondertussen in het bezit van een ‘top secret’-document van 41 bladzijden waaruit moet blijken dat het nationale veiligheidsagentschap NSA (National Security Agency) de rechtstreekse toegang heeft verkregen tot de systemen van Google, Facebook, Apple, You Tube, Yahoo!, Microsoft en andere Amerikaanse internetreuzen. Enkel Twitter deed niet mee.

Bron: HLN.be
Geplaatst: vrijdag 7 juni 2013

Conjunctuurgevoelige sectoren verliezen dit en volgend jaar 50.000 jobs

De vooruitzichten voor de arbeidsmarkt zijn nu slechter dan enkele maanden geleden. Globaal gaat de Nationale Bank uit van het verlies van 17.700 banen dit jaar - 2.800 meer dan verwacht - en nog eens 6.000 volgend jaar.